Mainos

Suomalaisten viinanjuonti rauhoittui

Suomalaisten juomistahti uhkaa alkoholitutkijan mukaan lähestyä kipurajaa. Vaikka viime vuonna suomalaiset kulauttivat kurkustaan alas hieman vähemmän alkoholia kuin vuonna 2007, ei Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) erikoistutkija Esa Österberg vielä puhuisi suunnanmuutoksesta.

- On hyvin todennäköistä, että alkoholiveron korotukset ja lama johtavat siihen, että myös tänä vuonna alkoholin kulutus pienenee. Uskon kuitenkin, että pitkällä tähtäyksellä tulojen nousu ja vapaa-ajan pysyminen vähintään ennallaan pitävät alkoholin kulutuksen pienessä kasvussa.

THL:n mukaan suomalaiset kuluttivat viime vuonna liki 10,5 litraa sataprosenttista alkoholia asukasta kohden. Kokonaiskulutus väheni hieman mutta oli silti suurempi kuin missään muussa Pohjoismaassa.

Österbergin mukaan tilastoissa näkyvät paitsi Suomessa myyty alkoholi myös esimerkiksi kotivalmistus ja tuliaisostokset ulkomailta.

Jääkiekkoa voi seurata ilman oluttakin

Suomalaiset juovat vapaa-aikanaan eli lähinnä perjantai- ja lauantai-iltaisin. Österberg laskee, että jos suomalaisten alkoholin kulutus lisääntyy 20 prosenttia, myös sunnuntait saattavat olla vaarassa.

- Tällä hetkellä tilanne on vielä se, että suomalaiset lopettavat juomisen lauantaihin. Jos kulutus lisääntyy, jostakin se aika täytyy ottaa. Ehkä sunnuntait tulevat yhä kosteammiksi, ja silloin se alkaisi näkyä maanantaiaamuna työpaikoilla.

Österbergin mukaan Venäjällä alkoholia juodaan noin 15 litraa asukasta kohden. Hän sanoo, että juomisen kipukynnys on siellä jo ylitetty: yhteiskunta ei kestä noin suuria kulutusmääriä.

Suomikaan ei kestä enää kovin suuria lisäyksiä.

- Suomessakin varmaan 12-13 litran kulutustason tienoilla keskustellaan alkoholista ihan toisella tavalla. Silloin saattaa tulla toisenlaista kontrollia ja toisenlaisia asenteita.

Österberg sanoo, että Suomessa ei ole vielä keskusteltu esimerkiksi siitä, pitääkö alkoholi ottaa pois urheilukatsomoista.

- Tiedän, että jääkiekkoväkeä ei ole helppo saada ymmärtämään, että jääkiekkoa voi katsoa ilman alkoholiakin.

Nuorten alkoholinkäyttö kasvaa

Nuorten alkoholin käyttö on kasvussa. Tampereen yliopiston tutkimuksen mukaan yhä useampi nuori juo alkoholia kerran viikossa. Myös niiden nuorten määrä on lisääntynyt, jotka juovat itsensä kunnolla humalaan vähintään kerran kuussa.

Nuorten alkoholin käyttö ehti jo vähentyä. Tutkimus antaa viitteitä siitä, että laskusuunta olisi joko pysähtymässä tai kääntymässä huonommaksi. Kuitenkin vasta seuraavat kyselyt vahvistavat muutossuunnan.

Nuoret ovat alkaneet myös tupakoida enemmän. Yhä useampi 14-16-vuotias poika käärii savukkeensa irtotupakasta. Tutkimuksen mukaan irtotupakan käyttö yleistyi myös viime laman myötä, kun nuorten käyttövarat vähenivät.

Nuuskakokeilut ovat lisääntyneet 14-18-vuotiailla pojilla. Tyttöjen nuuskakokeilut ovat selvästi poikia vähäisempiä, mutta varsinkin 16-vuotiaista tytöistä yhä useampi on kokeillut nuuskaa.

Sosiaali- ja terveysministeriön rahoittamaan nuorten terveystapatutkimukseen osallistui tänä vuonna runsaat 5500 nuorta. He olivat 12-18-vuotiaita.

Katso STM:n hallitusneuvos Ismo Tuomisen haastattelu

(MTV3 - STT)

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot