Mainos
Mainos

Suomalaistutkijat löytäneet uuden lukihäiriögeenin

ROBO1 on ensimmäinen vallitsevasti periytyvä lukihäiriögeeni.

Helsingin yliopistossa ja Karoliinisessa instituutissa toimiva työryhmä on löytänyt uuden lukihäiriöön eli dysleksiaan liittyvän geenin. ROBO1-geenillä on tärkeä rooli aivojen kehitysprosessissa, sillä se ohjaa hermosolujen välisten yhteyksien muodostumista.

ROBO1 on ryhmän johtajan professori Juha Keren mukaan ensimmäinen vallitsevasti periytyvä lukihäiriögeeni. Se tarkoittaa, että lukihäiriö seuraa väistämättä, jos geenin ilmeneminen heikkenee toistaiseksi määrittelemättömän kynnysarvon alle.

Lukihäiriö on yleinen oppimishäiriö. Sen syntyminen johtuu osittain perintötekijöistä. Lukihäiriön perinnöllisen taustan avautuminen auttaa ymmärtämään häiriön syntyä ja luonnetta entistä paremmin, jolloin on myös helpompi kehittää näille erilaisille oppijoille paremmin sopivia opetusmenetelmiä.

Lukihäiriö ei ole sairaus, joten vaikka sen korjaaminen lääkehoidolla joskus tulevaisuudessa olisikin mahdollista, asiaan liittyisi myös eettistä pohdintaa, Kere toteaa.

Keren ryhmä löysi ensimmäisen lukihäiriön ehdokasgeenin vuonna 2003. Viime vuonna britit ja amerikkalaiset löysivät seuraavat mahdolliset lukihäiriögeenit.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme