Mainos
Mainos

Suomalaistutkijat odottavat edelleen lupaa Luga-joen päästömittauksiin

Itämeren suojelukomission (Helcom) kokouksessa Helsingissä käsiteltiin tänään luoteisvenäläisen Kingiseppin lannoitetehtaan fosforipäästöjä. Jo helmikuun alussa sovittiin, että Luga-joesta ryhdytään ottamaan viikoittain näytteitä suomalaisten ja venäläisten viranomaisten yhteistyönä. Yhteinen näytteenotto ei kuitenkaan vieläkään ole alkanut.

- Tämänpäiväisessä kokouksessa todettiin, että yhteinen näytteenotto pitää aloittaa mahdollisimman pian, kertoo projektin johtaja Kaj Forsius Helcomista.

Pietarissa järjestetään ensi viikolla kokous, jossa päätetään näytteenoton yksityiskohdista.

- Toivon, että pääsemme ottamaan näytteitä kerran viikossa nyt kevään aikana, kun valumat ovat suuria. Jos asia saadaan sovittua ensi viikolla, pääsemme ehkä jo seuraavalla viikolla aloittamaan, toivoo erikoistutkija Seppo Knuuttila Suomen ympäristökeskuksesta.

Mittaustuloksissa suuria eroja

Lannoiteyhtiö Fosforitin omistaja EuroChem julkaisi tänään tiedotteen, jossa se korostaa, ettei tammikuun lopun jälkeen tehdyissä mittauksissa ole havaittu korkeita fosforipitoisuuksia.

- Pitää muistaa, että Venäjän viranomaiset ovat raportoineet Luga-joesta isoja fosforipäästöjä jo vuodesta 2008 alkaen. Päästöjen määrässä on kuitenkin ollut isoja kuukausittaisia vaihteluja. Vaikka nyt ei ole mitattu suuria pitoisuuksia, se ei tarkoita, että päästö olisi kadonnut, sanoo Kaj Forsius.

EuroChem korosti tämänpäiväisessä kokouksessa, että yhtiö on valmis yhteistyöhön ja osallistumaan päästömittausten kustannuksiin.

Suomalaistutkijat ovat arvioineet, että Kingiseppin lannoitetehtaalta valuu Suomenlahteen jopa 1 000 tonnia rehevöittävää fosforia vuodessa eli saman verran kuin koko Suomen päästöt Itämereen ovat vuodessa.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme