Mainos
Mainos

Suomalaistutkijoilta merkittävä tutkimustulos

Suomalaistutkijoiden tutkimuksen myötä syövän synnyn tuntemus eteenpäin.

Suomalaisen professori Tomi Mäkelän tutkijaryhmä on tehnyt merkittävän tutkimuslöydön, joka osaltaan valottaa syövän syntyä. Tutkimustuloksen myötä on myös mahdollista aloittaa uusien syöpälääkkeiden kehittäminen.

Hiirillä tehdyissä kokeissa tutkijaryhmä havaitsi, että tietty syöpägeeni (Lkb1) säätelee kasvaimen kehittymiselle ja leviämiselle välttämätöntä verisuonten uudismuodostusta. Verisuonten uudismuodostus puolestaan on elinehto syöpäkasvaimen kasvamiselle.

-Syöpä ei pysty kasvamaan milliä isommaksi, ellei se saa aikaiseksi uutta verisuonitusta, Mäkelä kuvaa.

Tutkimustulos mahdollistaa Mäkelän mukaan sen, että nyt voidaan alkaa kehittää uudentyyppisiä syöpälääkkeitä. Tällaisilla mahdollisilla tulevaisuuden lääkkeillä pyrittäisiin katkaisemaan Lkb1-geenin ja verisuonten muodostuksen yhteys.

Verisuonten uudismuodostusta säätelevä järjestelmä selittää Mäkelän mukaan todennäköisesti myös Peutz-Jeghers-oireyhtymän lisääntyneen syöpäriskin. Peutz-Jeghers on harvinainen perinnöllinen oireyhtymä, johon liittyy pigmentaatiohäiriöitä ja vatsakanavan polyyppeja. Lisäksi siihen liittyy lisääntynyt syöpäriski.

Suomalaisryhmän tutkimustulos julkaistaan arvostetussa Science-tiedelehdessä huomenna. Lisäksi löytöä kommentoidaan mm. Nature Medicine -lehdessä.

Tutkimus toteutettiin Helsingin yliopiston alaisessa Haartman Instituutissa ja Biomedicum Helsingissä Antti Ylikorkalan ja Derrick Rossin johdolla.

Tutkijoilla edelleen pitkä työsarka

Syövän synnyssä on Mäkelän mukaan edelleen hyvin paljon selittämätöntä.

-Ja se, miten syntyä aletaan ymmärtää, tapahtuu pienten askelten kautta, hän huomauttaa.

Koskaan ei Mäkelän mukaan tulla löytämään sellaista viisasten kiveä, joka selittäisi kaiken syövästä.

-Sen sijaan vähitellen löytyy linkkejä geenien välillä, jolloin aletaan ymmärtää sitä koneistoa, joka solun sisällä vaikuttaa, ja miten se menee pieleen syövissä, Mäkelä hahmottaa.

Varsinainen läpimurto syövän tutkimuksessa alkoi kymmenkunta vuotta sitten, jolloin siirryttiin uuteen biolääketieteen aikakauteen.

-Silloin löydettiin työkalut, joilla pystytään käsittelemään geenejä ja niiden tuotteita, siis tavallaan pystytään suurennuslasilla katsomaan solun koneistoa, Mäkelä kuvaa.

Hän kuvaa syövän tutkimusta sanoilla: paljon pieniä askeleita ja vähemmän suuria harppauksia.

-Mutta joka tapauksessa askeleet menevät oikeaan suuntaan. Siitä ei ole epäilystäkään, Mäkelä painottaa.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme