Mainos
Mainos

Suomalaistutkimus paljastaa puutteen ilmastomalleissa

Suomalaistutkimuksen mukaan nykyiset ilmastomallit aliarvioivat ilmaston lämpenemisen vaikutusta maaperän päästöihin.

Tutkijat varoittavatkin, että maaperän hiilivaraston herkkyys ilmaston lämpenemiselle vaarantaa metsien kyvyn toimia tulevaisuudessa hiilinieluna.

Tutkimus osoittaa myös, kuinka maaperän hiilipäästöjen ja ilmaston lämpenemisen välille syntyy ilmastonmuutosta kiihdyttävä vuorovaikutus.

Uusiin tutkimustuloksiin nojautuen erikoistutkija Jari Liski Suomen ympäristökeskuksesta painottaa, että metsien hiilinielun kehittyminen ei riipu pelkästään siitä, miten metsiä käsitellään.

- Se riippuu myös siitä, miten ilmastonmuutos vaikuttaa näihin prosesseihin. Ja kuitenkin yhä tehdään tulevaisuuden arvioita, joissa ei ole huomioitu etenkään sitä, mitä maaperän hiilelle tapahtuu ilmaston muuttuessa, Liski huomauttaa.

Selvityksen ovat tehneet Suomen ympäristökeskuksen, Metsäntutkimuslaitoksen ja Helsingin yliopiston Luonnontieteellisen keskusmuseon Ajoituslaboratorion tutkijat.

Tutkimus julkaistaan tiedeseura The Ecological Society of American arvovaltaisen Ecology-lehden helmikuun numerossa.

(MTV3 - STT)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot