Mainos

Suomalaisuus ja antiamerikkalaisuus nousussa

Suomalaisuus ja eettinen kuluttaminen ovat tuoreen asennetutkimuksen mukaan nousevia arvoja suomalaisten keskuudessa. Ajattelun voi odottaa kuvastuvan myös ensi vuoden eduskuntavaaleissa, arvioi MDC RISC Internationalin toimitusjohtaja Ilkka Halava.

- Vastuun kantaminen, yhteisestä hyvästä huolehtiminen ja eettinen kuluttaminen ovat nousussa. Ihmettelisin, jos nämä teemat eivät näy myös vaaleissa, Halava sanoi. Hän arvioi, että kehityssuunta jatkuu vielä parin lähivuoden aikana. Syrjäytymässä olevia arvoja ovat individualismi ja nautinnon hakeminen.

Eettinen kuluttaminen näkyy myös, siinä että "lompakolla äänestäminen" lisääntyy. Joka kuudes vastaaja sanoi jossakin vaiheessa boikotoineensa jotakin tuotetta. Yhtä moni sanoi yrittävänsä vaikuttaa myös lähipiirinsä kulutustottumuksiin.

RISC Monitor-tutkimuksessa haastateltiin 2500:aa ihmistä viime vuoden loka-marraskuussa. Tuolloin syyskuun terrori-iskut olivat varsin tuoreessa muistissa, mutta siirtyminen käteisen euron käyttöön vasta edessäpäin. Tutkimuksessa suomalaiset on jaettu nelikenttään sen mukaan, miten he suhtautuvat muutokseen, perinteisiin, vastuuseen ja nautintoon. Muutokselle myönteiset, vastuunkantajat ja pienemmässä määrin nautiskelijat viitoittavat tietä, jota muu kansa myöhemmin seuraa.

Antiamerikkalaisuus nouseva ilmiö

Suomalaisuuden arvostaminen ei merkitse sitä, että Suomi kääntyisi sisäänpäin tai torjuisi kaikkia ulkoisia vaikutteita. Suomi on päinvastoin avoimempi ulkomaisille vaikutteille kuin suuret eurooppalaiset maat ja selvästi avoimempi kuin Yhdysvallat, joka kääntyi entistä enemmän sisäänpäin viime syksyn terrori-iskujen jälkeen.

Suomalaisista suurempaa avoimuutta ulkomaisille vaikutteille kannatti lähes 80 prosenttia, eurooppalaisista 73 prosenttia ja amerikkalaisista noin 58 prosenttia.

Muotien mukana vaihtelee myös se, mistä alueista ollaan kiinnostuneita ja mitkä nähdään sellaisina, joista suomalaisilla on opittavaa. Viime vuosina eurooppalaisuuden kiinnostavuus on noussut, samoin Japanin ja Kiinan.

Ruotsi ei ole suosiossa: 28,9 prosenttia vastanneista oli vakaasti sitä mieltä, ettei suomalaisilla ole yhtään mitään opittavaa länsinaapurilta. Vielä epäsuositumpi oli Venäjä, josta käytännössä kukaan ei halunnut esikuvaa.

Halavan mukaan nähtävissä on myös antiamerikkalaisuuden viriäminen. Niiden osuus, joiden mielestä Yhdysvalloista ei ole Suomessa mitään opittavaa, oli lähes puolet. Vain Venäjä oli Yhdysvaltoja epäsuositumpi. Halavan mielestä ilmapiirille on kuvaavaa, ettei Suomessa syntynyt minkäänlaista keskustelua, kun kirjailija Christer Kihlman vuodenvaihteessa myönsi tunteneensa vahingoniloa Yhdysvaltoihin kohdistuneista terrori-iskuista.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot