Mainos
Mainos

Suomalaisviranomaisille koulutusta informaatiovaikuttamisesta – "Ei mikään propagandakoulu"

Väärän ja oikean tiedon informaatiovyöry sosiaalisessa mediassa saa myös suomalaisviranomaisia hämilleen.

Tällä viikolla heitä on koulutettu informaatiovaikuttamisen saloihin Maanpuolustuskorkeakoulun tiloissa Helsingin Santahaminassa. Kouluttajina on kansainvälisesti arvostettuja alan osaajia muun muassa Yhdysvalloista Harvardin yliopistosta ja MIT:stä eli Massachusettsin teknillisestä yliopistosta.

Valtioneuvoston viestintäjohtaja Markku Mantila kiistää, että kyseessä olisi propagandakoulu viranomaisille. 

– Ei tosiaankaan ole. Yritämme nyt ottaa tästä ilmiöstä kiinni. Uusi viestintäteknologia on niin hyvää, että enää informaatiota ei pääse karkuun missään ja väärä informaatiokin leviää entistä paremmin.

Eikö viranomaisilla ole riittävästi taitoja pärjätä tämän ilmiön kanssa? 

- Kyllä se näin on. Viestintätavallankumous on osunut myös meihin. Tietenkin osa virkamiehistä seuraa uutta mediaa paremmin kuin toiset, mutta yleisesti ottaen väittäisin, että olemme vähän jälkijunassa. 

Missä se konkreettisesti näkyy? 

– Varmaankin tämä sosiaalisen median käyttäminen ylipäätään ei ole riittävän tehokasta. Jos ajattelee meidän viestintäsuosituksia ja -ohjeita, siellä katsotaan, että sosiaalinen media on joku oma lajinsa. Itse ajattelen, että ylipäätään käyttäydytään samalla tavalla sekä televisiohaastatteluissa että sosiaalisessa mediassa. 

Kun puhutaan viestinnän suunnittelusta, kuinka helposti voidaan lipsahtaa julkisuuslain hengen ulkopuolelle? Ettei viranomainen annakaan "oikeaa tietoa" vaan ajaa omia agendojaan? Tästä keskusteltiin viime syksynä, kun käsiteltiin hallintarekisteriasiaa ja valtiovarainministeriön tiedottamista sen yhteydessä. 

– Virkamiesten täytyy tiedottaa niin kuin asiat on. En ole havainnut edes halukkuutta siihen, että ryhdytään manipuloimaan jollakin tavalla viestiä. Toinen kysymys tietenkin on, miten viestinnässä onnistutaan. Lähtökohtana se, mitä hallitus tai ministeriö päättää, se kerrotaan ulos sellaisena kuin se on. Sen jälkeen yleisö päättää, onko asia hyvä vai huono. 

Nykyään sosiaalisessa mediassa leviää valtavalla vauhdilla nimenomaan turvapaikanhakijoihin liittyviä juoruja. Onko viranomaisten tai perinteisen median tehtävä teilata huhuja, mikäli ne tiedetään aiheettomiksi? 

– Tämä on vakava juttu ja yhteiskuntarauhan kannalta aivan keskeinen asia, että perinteinen media tekee työnsä kunnolla. Meillä on liian paljon verkossa "sinne päin" -julkaisuja ja väittämiä, joissa ei ole mitään tolkkua. Silloin kun näkee, että valehdellaan selvästi, kyllä perinteisen median tehtävä on oikoa ne tiedot.  

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot