Mainos
Mainos

Suomeen ennakoitua suurempi kemikaalivirasto

EU:n kemikaaliviraston tulo Suomeen ennakoitua suurempana on varmistunut. EU-maat tukevat kevennettyä kemikaalilakia.

Helsinkiin sijoitettavaan Euroopan unionin kemikaalivirastoon on tulossa yli 400 työntekijää. Määrä on lähes kaksinkertainen alkuperäiseen arvioon verrattuna.

EU-maat päättivät tänään oman kantansa kemikaalilakiin Brysselissä. Jäsenmaiden kompromississa lakia valvovalle virastolle annetaan enemmän vastuuta kuin mitä komissio aiemmin esitti.

-Kemikaalivirasto taatusti tulee Suomeen, ja siitä tulee lähes kaksi kertaa suurempi kuin siitä alun perin piti tulla, kauppa- ja teollisuusministeri Mauri Pekkarinen sanoo.

Pekkarinen ei osallistunut kokoukseen kotimaan työkiireiden vuoksi. Häntä edusti suurlähettiläs Nina Vaskunlahti.

Testausvaatimuksia kevennetään

Testausvaatimusten ja rekisteröinnin osalta ministerit kevensivät EU-parlamentin tavoin selvästi komission esitystä. Tämä vähentää teollisuudelle laista koituvia kustannuksia.

Tarkkoja arvioita yrityksille tulevista kustannuksista ei vielä ole. Koko Euroopan tasolla puhutaan todennäköisesti muutamasta miljardista eurosta.

Lain uskotaan maksavan itsensä takaisin yhteiskunnalle moninkertaisesti, kun ihmisten terveys paranee. Nyt markkinoilla on paljon kemikaaleja, joiden terveysvaikutuksia ei tunneta.

Ennen voimaantuloa lakia joudutaan kuitenkin vielä hiomaan, sillä jäsenmaat ja EU-parlamentti eivät ole läheskään kaikista yksityiskohdista samaa mieltä. Laki vaatii molempien hyväksynnän.

Näkemyseroja kuvaa, että parlamentti teki marraskuussa alkuperäiseen komission esitykseen yli 400 muutosta. Näistä kuitenkin vain kolmannes kelpaisi suoraan jäsenmaille.

Parlamentin mielestä teollisuuden olisi esimerkiksi korvattava kaikkein myrkyllisimmät kemikaalit muilla aineilla, jos niitä on saatavilla. Jäsenmaiden mukaan korvaamisen ei tulisi ole pakollista.

(MTV3-STT)

(Kymmenen uutiset 13.12.2005)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme