Mainos
Mainos

Suomeen ensimmäinen Slow-kaupunki

"Slow life", eli hidas elämäntapa, rentoutumisen ja luovuuden arvostaminen, on saapunut myös Suomen kuntapolitiikkaan. Kristiinankaupunki on ensimmäinen suomalainen Citta Slow -kaupunki, joka yhdessä neljäntoista muun eurooppalaisen slow- kaupungin kanssa liittyy maailmanlaajuiseen verkkoon.

Slow-ajattelu ulottuu kaupungin kaikille osa-alueille. Citta-slow-kaupungit vaalivat paikallisuutta, omaa kulttuuria, rentoa elämäntapaa, taiteita ja käsityöläisyyttä. Ne myös huomioivat inhimillisen ja kestävän kehityksen kaikessa.

Kristiinankaupungissa paikalliset ravintolat satsaavat lähiruokaan ja omaan historiaansa. Pienet puodit pitävät käsityöläiset hengissä. Myös tavalliset kuntalaiset ovat innostuneet slow-elämästä.

– Mielestäni slow-ajattelu sopii tänne aika hyvin. Täältä löytyy paljon lähituotteita, ja tämä on todella rauhallinen kaupunki, pohtii kristiinankaupunkilainen Ulla Mattfolk.

Voisi kuvitella, että kuntatasolla ei ole mahdollista suosia rennon elämän ratkaisuja, jotka usein ovat kalliimpia.

– Kaupungin varoja ja määrärahoja kohdennetaan sellaisiin asioihin, jotka itse näemme tärkeinä. Sitten jätetään jotain muuta pois, kaupungilta kerrotaan.

Hitaan elämäntavan Slow-kaupunkeja on maailmalla jo kymmeniä ja niiden ympärillä pyörii oma turisminsa, vaikka filosofian mukaan massaturismiin ei pyritäkään.

Katso Outi Airolan juttu (Seitsemän uutiset 20.5.2011)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme