Mainos
Mainos

Suomeen lisää kultakaivoksia jo lähivuosina

Suomeen voi syntyä lähivuosina jopa viisi kultakaivosta, jos kullan maailmanmarkkinahinta pysyttelee yhtä korkeana kuin tällä hetkellä.

Väli-Suomen sanomalehtien Sunnuntaisuomalaisen haastattelema Geologian tutkimuskeskuksen erikoistutkija Pasi Eilu arvioi, että uusia kaivoksia syntyy ainakin kaksi. Pisimmällä työt ovat Huittisten Jokisivulla, Raahen Laivakankaalla ja Pampalon alueella Ilomantsissa

Uusien kaivosten myötä Suomessa voi pian toimia lähes kymmenen kultakaivosta. Tällä hetkellä kultaa tuotetaan vain Oriveden Kutemajärvellä, jossa käynnistettiin jo kertaalleen alas ajettu kaivos viime vuonna.

Ensi syksynä alkaa kullan tuotanto myös Kittilän Suurikuusikon uudessa suurkaivoksessa sekä Sodankylän Pahtavaarassa. Myös Ylöjärven Haverin kaivoksen kannattavuutta selvitetään parhaillaan.

Eilun mukaan Suomessa on tehty jo yli 200 merkittävää kultaesiintymää ja lisää löydöksiä tehdään vuosittain. Usein ensimmäinen havainto esiintymästä tulee kansannäytteen avulla.

Erikoistutkija korostaa, että Suomi on Euroopan mittakaavassa jo merkittävä kultamaa. Suomen tunnetut kultavarannot ovat yli 300 tonnia.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme