Mainos
Mainos

Suomeen odotetaan ensimmäisiä sairaita lintuja lähiviikkoina

Suomeen suuntaa kaikkiaan lähes sata miljoonaa muuttolintua, joiden joukossa on suurella todennäköisyydellä myös lintuinfluenssavirusta kantavia lintuja. Ensimmäiset viruslöydökset tehtäneen jo muutaman viikon kuluessa.

Kevään ja lintujen muuton edetessä ollaan lähestymässä sitä hetkeä, jolloin Suomesta löydetään ensimmäiset sairastuneet muuttolinnut. Näin arvioi maatalousministeriön osastopäällikkö Matti Aho.

- Kun jäät lähtevät Suomesta, käynnistyy muuton pääosa. Suomeen suuntaa lähes sata miljoonaa lintua ja ne tuovat varmasti mukanaan myös viruksen. Odotan, että ensimmäiset löydökset tehdään joko ensi tai seuraavalla viikolla.

Aho muistuttaa, että Euroopassa tautia on tähän asti tavattu vain kerran siipikarjasta, ranskalaisella kalkkunafarmilla. Kaikki muut tapaukset ovat olleet luonnonvaraisia lintuja.

Euroopassa seuranta on paremmalla tolalla kuin muualla maailmassa, jossa tauti havaitaan vasta kun se johtaa lintujen joukkokuolemiin tai tarttuu ihmisiin.

Lintuinfluenssa kasvattaa EU:lle kanavuorta

Lintuinfluenssan pelko sotkee siipikarjalihan markkinoita EU-maissa. Maatalousministerit keskustelevat tilanteesta ensi viikon tiistaina, mutta toistaiseksi ei suunnitteilla ole mitään EU-tason toimia.

EU-maissa kysyntä on romahtanut eniten Kreikassa, jossa vähennys on 80 prosenttia. Suomessa menekki ei ole pudonnut, eikä tukiakaan ole suunniteltu.

- Suomalaiset kuluttajat luottavat edelleen - niin kuin pitääkin - suomalaisten tuotteiden turvallisuuteen, toteaa Matti Aho.

Ranska ja Italia ovat jo käynnistäneet tuottajilleen 52 ja 100 miljoonan euron tukipaketit. EU:n komission odotetaan hyväksyvän ne.

Ahon mukaan vientitukia on nostettu tuntuvasti, mutta markkinat eivät vedä missään päin maailmaa.

- Esimerkiksi Venäjän markkinat ovat jo tukossa, sillä Venäjän markkinoilla EU:lla on kiintiö, joka on jo täynnä. Rehellinen vastaus on, että ei niitä markkinoita ole missään, ja tavaraa pukataan varastoon, Aho totesi.

Varastojen purkaminen taas laskee aikanaan hintoja, mikä entisestään sekoittaa markkinoita.

- Jos kanavuoresta voisi valmistaa biodieseliä, niin sehän voisi olla hienoa, Aho murjaisi.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme