Mainos
Mainos

Suomeen syntyi kuusi uutta kuntaa

Suomessa on nyt kuusi uutta kuntaa. Ne syntyivät kuntaliitoksista, joissa kussakin yhdistyi kaksi kuntaa.

Kuopion väkiluku nousi Karttulan kanssa tehdyn liitoksen jälkeen 92 600:een. Kuhmalahden liitos tuotti lähes 30 000 asukkaan Kangasalan kunnan. Kylmäkosken ja Akaan symbioosista syntyi Akaan kunta.

Muita yhdistyneitä kuntia ovat Lapinlahti ja Varpaisjärvi sekä Orimattila ja Artjärvi. Vöyri-Maksamaa ja Oravainen yhdistyivät Vöyrin kunnaksi.

Kuntaliitokset ovat vähentäneet kuntien määrän 336:een, kun niitä viisi vuotta sitten oli yli 430.

Jatkossa suuremmat fuusiosumat toteutuvat neljän vuoden välein.

Erityisasiantuntija Arto Koski Kuntaliitosta sanoo, että kuntaliitoksista lähes 75 prosenttia tapahtuu niinä vuosina, jolloin kunnanvaltuustot vaihtuvat.

Seuraavat vaihdokset ovat tulossa 2013 ja 2017. Esimerkiksi vuonna 2013 Oulun seudulla tapahtuu viiden kunnan yhdistyminen. Syntymässä on 182 000 asukkaan kaupunki.

Paras-hankkeen puitelaki velvoittaa kuntia muodostamaan riittävän vahvoja palvelualueita vastaamaan sosiaali- ja terveyspalveluista. Fuusioita vauhditettiin valtion niin sanotulla porkkanarahalla.

(MTV3 - STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme