Mainos
Mainos

Suomeen tulee matkailijoita "todella isossa mittakaavassa" – venäläiset palaamassa ykkösiksi

Niin sanottuina huippuvuosina 2012-2013 venäläisturistit kuluttivat Suomessa yli miljardin palveluihin ja tuotteisiin. Kuitenkin vuoden 2014 Krimin miehityksen jälkeen venäläisten matkustajien viisumihakemukset Suomeen vähenivät. Nyt venäläisturistien määrä Suomessa on jälleen kasvussa. 

Tilastojen valossa tilanne on muuttumassa. Tilastokeskuksen joulukuun puolivälissä julkistamista ennakkotilastoista käy muun muassa ilmi, että lokakuussa 2017 venäläisturistien yöpymiset Suomessa kasvoivat miltei 14 prosenttia vuoden takaisesta.

Lokakuussa Suomessa yöpyi arviolta 39 000 venäläistä. 

– Matkailijat ovat todella isossa mittakaavassa palanneet Helsinkiin ja koko Suomeen. Näyttää siltä, että tänä vuonna saavutettaneen neljän miljoonan yöpymisen raja, mikä on iso asia, Helsinki Marketingin toimitusjohtaja Laura Aalto kertoo. 

Aallon mukaan iso osa kasvusta tulee juuri venäläisiltä matkailijoilta.

Näyttääkin siltä, että venäläiset matkailijat siirtyvät taas tilastoissa ykköspaikalle.

Suurin matkailusesonki ajoittuu kuitenkin joulun ja vuodenvaihteeseen. Orastava matkailun kasvu on nähty myös Helsingin ja Pietarin välisessä likenteessä.

– Tässäkin liikenteessä, jossa Allegro liikennöi, on ollut lisää kapasiteettia uudenvuoden juniin. Nimenomaan venäläisten matkustajien kasvun takia, VR:n matkustajaliikennejohtaja Maisa Romanainen sanoo. 

Joulukuussa, siis joulun ja uuden vuoden aikoihin VR:n Venäjän-liikenteessä matkusti noin 50 000 matkustajaa.

Romanaisen mukaan venäläisten matkustajien lukumäärä on kasvussa. VR:n junissa tämä tarkoittaa yli 20 prosenttia enemmän venäläisiä matkustajia. 

Pitkä matka parhaisiin vuosiin

Kaupan alalla lisää turisteja ja kulutuksen kasvua toivotaan kuitenkin koko alkaneelle vuodelle.

– Meillä on vielä aika pitkä matka huippuvuosiin, jotka olivat vuosina 2012-13. Silloin venäläistet kuluttivat palveluihin ja ostoksiin noin 1,2 miljardia euroa Suomessa käydessään. Nyt pääsemme vain arviolta puoleen siitä summasta, Kaupan liiton edunvalvontajohtaja Tuula Loikkanen muistuttaa. 

Muutos näkyy muun muassa kulutustottumuksissa. Aiemmin turistien matkalaukkuihin pakattiin luksustuotteita, muotivaatteita ja lastenvaatteita, mutta nyt laukut täyttyvät ennen kaikkea elintarvikkeista. Esimerkiksi lyhyet, yhden päivän matkat itärajan yli ovat yleistyneet. 

– Jos vain venäläisten ostovoima kasvaa, ja rupla pysyy vahvana euroa kohti, heidän matkailuintonsa Suomea kohtaan kasvaa, Loikkanen arvioi. 

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot