Mainos
Mainos

Suomeenkin kehitetään "iPad-kouluja"

Koulut Yhdysvalloissa ja Ruotsissa ovat ottaneet Applen iPadin omakseen korvaamalla oppikirjat kannettavilla tablet-koneilla. Paperiton koulu on työn alla myös Suomessa, opetusalan ammattijärjestön koulutusasiainpäällikkö Heljä Misukka kertoo.

Opetusministeriön asettama työryhmä on tehnyt ehdotuksen paperittomasta koulusta, jossa opetusmateriaali olisi tietokoneella. Misukan mukaan tietokoneiden käyttö opetuksessa tarjoaa paljon uutta mielenkiintoa ja uusia opetusmenetelmiä.

ATK-taitoja opetetaan toki kouluissa ympäri Suomea, mutta teknologioiden ja opetuksen laadussa on paljon vaihtelua.

- Meillä on todella edistyksellisiä kouluja, mutta myös täysin retuperällä olevia, Misukka kommentoi.

Prototyyppinä toimisi näillä näkymin ruotsinkielinen koulu, sillä tuolloin voitaisiin hyödyntää Ruotsin 150 iPad-vetoisessa koulussa käytettävää materiaalia.

- Asiasta on puhuttu Applen kanssa. Monet valmistajat tarjoavat kuitenkin huomattavasti halvempia koneita, jotka ovat toiminnoiltaan rajoitetumpia mutta soveltuisivat kestävyydeltään kouluihin, Misukka kommentoi teknologian valitsemisen vaikeutta.

Opetusta "diginatiivin" sukupolven ehdoilla

Tietokoneluokkatiloja on kouluissa ollut jo vuosien ajan. Lisäksi monissa kouluissa on käytössä esimerkiksi älykkäitä valkotauluja - kosketusnäytöllisiä liitutaulun korvikkeita - joita käyttävät niin opettajat kuin oppilaatkin.

Misukan mukaan ATK-luokat ovat jo vanhakantaisia, ja opetusteknologiaa pitäisi päivittää. Opettamalla lapsia tietoyhteiskunnan osaksi voidaan estää väärinkäytöksiä, kuten nettikiusaamista.

Misukka kehuu nykynuorten innovatiivisuutta ja ennakkoluulottomuutta nettiteknologioiden käytössä.

- Tietotekniikan opettaminen on opettajille haaste, sillä nettimaailma muuttuu koko ajan. Ratkaisu ei kuitenkaan ole silmien ummistaminen, vaan nuoret pitää opettaa käyttämään nettiä oikein. Nykyajan diginatiiveille lapsille tietotekniikka on todella arkipäiväistä, Misukka toteaa.

- Kouluihin tulisi saada kannettavia tietokoneita ja langattomat laajakaistayhteydet. Pitäisi voida käsitellä liikkuvaa kuvaa.

Misukan mukaan koneita ei tarvitsisi olla kaikilla oppilailla ja opiskelijoilla, mutta ainakin jokaisessa luokkatilassa pitäisi tietotekniikkaa olla.

Taloustilanne vaikeuttaa paperin poistamista kouluista

Yhdysvalloissa koulujen massiivisia iPad-hankintoja on rahoitettu esimerkiksi apurahoin. Misukka toivookin, että valtio voi auttaa kuntia tietokoneuudistuksen kanssa.

- Tavoitteena on, että vuoteen 2014 mennessä osa ylioppilaskirjoituksista suoritetaan tietokoneen avulla. Tähän on varattu miljoonia euroja lukioiden rahoitukseen. Eduskunta ei voi kuitenkaan määrätä, että kaikille opiskelijoille pitää saada kone omaksi, Misukka kertoo.

- Älykkäät valkotaulutkin ovat kallista tekniikkaa, ja monissa kunnissa koulut käyttäisivät niitä jos voisivat.

Suomessa on 20 koulua, joissa kannettavien käyttöä kiinteänä osana opetusta on pilotoitu. Yhdysvalloissa iPadeja on jaettu jopa esikoululaisille.

- Kaikilla ei tarvitsisi olla omia koneita koulussa. Siihen, että koneita ylipäätään olisi jokaisessa koulussa, on vielä pitkä matka, Misukka toteaa.

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot