Mainos
Mainos

Suomelle erityisasema BSE-testeissä?

Suomi, Ruotsi ja Itävalta saanevat mahdollisuuden poiketa pakollisista BSE-testeistä. Euroopan unionin maatalousministerit sopivat myöhään illalla, että EU:n komissio harkitsee erityisasemaa niin sanotuille alhaisen riskin maille.

Testien avulla halutaan estää hullun lehmän taudin leviäminen. Komissio on esittänyt, että kaikki yli 30 kuukautta vanhat naudat on joko testattava tai hävitettävä. Mahdollinen poikkeus ei saa vaikuttaa unionin sisämarkkinoihin. Toisin sanoen esimerkiksi Suomesta ei voisi viedä testaamattomia nautoja niihin EU-maihin, joissa testit ovat pakolliset.

Aiemman esityksen mukaan testit aloitetaan riskieläimille ensi vuoden alusta. Ne on tarkoitus laajentaa kaikkiin yli 2,5-vuotiaisiin nautoihin heinäkuuhun 2001 mennessä. Teurastettujen ruhojen hävityspalkkiosta EU korvaa tuottajille 70 prosenttia lihan arvosta ja jäsenmaat loput. Myös hävityksestä koituvat kulut jäävät jäsenmaiden maksettavaksi.

Ministerien ratkaisu edellyttää vielä muodollista päätöstä naudanlihan hallintokomiteassa, joka kokoontuu 12. joulukuuta.
(STT)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot