Mainos
Mainos

Suomelle lisätehtäviä puheenjohtajakaudella

Suomi saanee EU-puheenjohtajakaudellaan ensi vuoden loppupuoliskolla lisää tehtäviä. EU:n epävirallisessa huippukokouksessa tänään Itävallan Pörtschachissa Espanjan pääministeri Jose Maria Aznar esitti ylimääräistä huippukokousta rikollisuuden torjunnan alalla.

Kokouksen puheenjohtaja Itävallan liittokansleri Viktor Klima päätteli, että tämä kokous sijoittuisi Suomen puheenjohtajakaudelle. Pääministeri Paavo Lipponen mainitsi illalla, että kyse voisi olla Tampereelle pidettäväksi suunnitellusta ylimääräisestä huippukokouksesta. Käytännössä esitys merkitsee siis sitä, että suunniteltu Tampereen kokous saa aiheen. Tarkoituksena on laatia yhteinen työohjelma, joka käsittelisi rikollisuuden torjuntaa, huumeiden vastaista taistelua ja maahanmuuttoon liittyviä ongelmia.

Lipponen kuitenkin huomautti, että toisaalta Suomen tehtävät voivat vähentyä. Saksan tuleva liittokansleri Gerhard Schröder nimittäin esiintyi kunniavieraana kokouksessa ja sitoutui pitämässään puheenvuorossa siihen, että Saksan tulevalla puheenjohtajakaudella pitäisi päästä ratkaisuun Agenda 2000-uudistusohjelmassa. Lipponen oli heti hymyissä suin kiitellyt lämpimästi Schröderiä tästä sitoutumisesta.

Suomen kannalta olisi erittäin ikävää, jos Agendan keskeiset poliittiset ongelmat eli maatalouteen ja rakennerahastoihin liittyvät kysymykset sekä EU:n rahoitusratkaisu jäisivät Suomen harmiksi. Puheenjohtajana Suomi ei voisi normaaliin tapaan ajaa omia näkökantojaan näissä asioissa.

Lipponen kertoi Schröderin vakuuttaneen, että Saksa jatkaa EU-politiikkaansa ja sitoutumista rahaliitto Emuun. Saksan tulevalla puheenjohtajakaudella on myös tarkoitus laatia EU:lle uutta Venäjä-strategiaa.
(STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme