Mainos
Mainos

Suomelle tuomion ihmisoikeuksien loukkauksesta

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin on todennut Suomen loukanneen ihmisoikeuksia huostaanottojutussa. Tuomioistuimen suuri jaosto vahvisti maamme viranomaisten syyllistyneen loukkauksiin huostaanotossa, jossa tyttövauva vietiin äidiltä suoraan synnytyssalista.

Suuri jaosto totesi vuonna 1993 tapahtuneen huostaanoton rikkoneen Euroopan ihmisoikeussopimuksessa tarkoitettua perhe-elämän suojaa. Suomen viranomaiset syyllistyivät ihmisoikeusloukkaukseen myös siinä, että he eivät edes yrittäneet yhdistää perhettä myöhemmin. Ihmisoikeustuomioistuin tuomitsi Suomen valtion jutussa jo viime vuonna, mutta Suomi sai valitusluvan tuomioistuimen suureen jaostoon. Sen torstaina antama päätös on lopullinen. Suomen valtio kiisti ihmisoikeusloukkaukset loppuun asti. Myös kaikki juttua tutkineet suomalaiset tuomioistuimet ratkaisivat tapauksen vanhempien tappioksi.

Suuren jaoston mukaan vastasyntyneen huostaanotto suoraan synnytyksestä on niin raju toimi, että sille täytyy olla poikkeukselliset perusteet. Suomen viranomaisten mielestä huostaanotto oli tarpeen lapsen turvallisuuden takaamiseksi, koska äiti kärsi mielenterveyden ongelmista. Suuren jaoston mukaan perusteluja näin äärimmäisen keinon käyttämiseen ei kuitenkaan ollut. Sairaalankaan mukaan äiti ei aiheuttanut siellä ongelmia.
-On helppo kuvitella se järkytys ja epätietoisuus, jota jopa täysin terve äiti tuntisi (vastaavassa tilanteessa), tuomioistuin toteaa. Pian synnytyksen jälkeen myös äidin toinen lapsi, silloin 4-vuotias poika vietiin. Aiemmassa päätöksessään ihmisoikeustuomioistuin piti myös tätä huostaanottoa ihmisoikeuksia loukkaavana, mutta suuri jaosto katsoi toisin äänin 11-6.

Suuren jaoston mukaan pojan huostaanotolle oli perusteet, sillä hänessä oli todettu käyttäytymishäiriöitä. Äidin kaikkiaan neljästä lapsesta kaksi on otettu huostaan ja viety sijaisperheeseen, yksi on määrätty isälleen ja nuorin on yhä äidillä. -Käsillä olevassa tapauksessa herättää huomiota viranomaisten poikkeuksellisen vankka kielteinen asenne, tuomiossa todetaan. Suuri jaosto painottaa, että huostaanoton pitäisi periaatteessa olla väliaikainen toimi, joka tulee keskeyttää heti kun olot sen sallivat. Vähimmäisvaatimus on, että viranomaiset tutkivat aika ajoin, ovatko perheen olot kehittyneet myönteiseen suuntaan vai eivät. Suomen valtio joutuu maksamaan perheen vanhemmille kummallekin 40000 markkaa vahingonkorvausta. Lisäksi Suomi määrättiin maksamaan 65190 markkaa heidän oikeudenkäyntikulujaan.

(MTV3-STT)
(Jutun kuva ei liity ko. tapaukseen)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme