Mainos
Mainos

Suomelta kritiikkiä Yhdysvaltain Irak-politiikalle

Suomi on epäsuorasti arvostellut Yhdysvaltoja YK:n yleiskokouksessa New Yorkissa.

Suomi arvosteli eilen YK:ssa epäsuorasti Yhdysvaltain Irak-politiikkaa.


Suomi on vedonnut kansainvälisen yhteistyön tiivistämisen puolesta. Suomen pysyvä YK-edustaja Marjatta Rasi piti myöhään eilen illalla Suomen aikaa ulkoministeri Erkki Tuomiojan puheenvuoron.

Puheessa todettiin, että maailma tarvitsee entistä tehokkaamman ja suorituskykyisemmän YK-organisaation. Tuomiojan kirjoittamassa puheessa arvosteltiin yksipuolisia toimia, joilla viitattiin Yhdysvaltain yksipuoliseen päätökseen hyökätä Irakiin.

Yksipuolisen voimapolitiikan asemasta Suomi peräänkuuluttaa kansainvälistä yhteistyötä. Puheessa painotettiin erityisesti kahta kysymystä, joissa monenvälinen yhteistyö on ensisijaisen tärkeää: globalisaation hallinta ja joukkotuhoaseiden leviämisen estäminen.

Suomi on yhdessä Tansanian hallituksen kanssa käynnistämässä ns. Helsinki-prosessin globalisaatiosta ja demokratiasta. Tavoitteena on se, että kaikki pääsisivät osallisiksi globalisaatiosta saatavasta hyödystä. Myös joukkotuhoaseiden leviäminen estetään tehokkaimmin kansainvälisen yhteistyön kautta, todettiin Suomen puheenvuorossa. Olemassa olevia aseidenriisunta- ja valvontasopimuksia tuleekin siksi vahvistaa.

(MTV3-STT)

(Huomenta Suomi 02.10.2003)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme