Mainos

Suomelta viisi upseeria EU:n esikuntaan

Suomi on saamassa viisi paikkaa Euroopan unionin sotilasesikunnassa, joka aloittaa toimintansa loppukeväällä Brysselissä. Esikuntaan on tulossa osastopäällikön lisäksi kolme vakituista suomalaista esikuntaupseeria ja yksi väliaikainen upseeri.

Eversti Esa Pulkkinen aloitti esikunnassa ensimmäisenä suomalaisena viime keväänä. Pulkkinen on jo aiemmin nimitetty esikuntaan osastopäälliköksi vastuualueenaan johtamisjärjestelmät. Komentaja Mikko Santavuori tuli esikunnan operatiiviselle puolelle marraskuussa. Myös hän jatkaa esikunnassa. Alustavien tietojen mukaan kaksi muuta esikuntaupseeria olisivat majuri Sami Hägglund ja majuri Harri Suni, sotilaslähteistä kerrotaan. Ylimääräiselle paikalle olisi tulossa kapteeni Matti Kesäläinen, jonka alana ovat viestijärjestelmät.

Nimityksiä ei ole vielä vahvistettu. Eri jäsenmaiden upseerinimitykset ovat parhaillaan vahvistettavana jäsenmaiden pääkaupungeissa. Ylimääräinen paikka perustuu siihen, että kaikki maat eivät ole täyttämässä niille tarjottuja kiintiöitä. Väliaikainen kierto kestää todennäköisesti 3+1 vuotta. Sotilaslähteiden mukaan Suomi on tyytyväinen osuuteensa ja esikuntaupseereille alustavasti kaavailtuun tehtäväkuvaan. Upseerit eivät edusta Suomea, vaan työskentelevät koko EU:n nimissä.

Uusiin tiloihin keväällä

Esikunnan kokonaisvahvuudeksi tulee noin 100-140 henkilöä. Luku sisältää sotilaiden lisäksi myös siviilihenkilöstöä. Brysselin Cortenbergin kaupunginosaan valmistuvat uudet tilat on määrä luovuttaa esikunnan käyttöön huhtikuussa, mutta turvallisuusjärjestelyjen takia henkilöstö pääsee muuttamaan tiloihin todennäköisesti vasta toukokuussa.

EU:n sihteeristön alainen esikunta on yksi kolmesta EU:n sotilasrakenteesta. Niiden tehtävänä on mm. suunnitella ja koordinoida EU:n kriisinhallintaa sekä yhteistyötä Naton kanssa. Tammikuussa poliittisen turvallisuuskomitean toiminta vakinaistettiin. Myös esikunnasta ja sotilaskomiteasta on tulossa pysyviä elimiä tämän vuoden aikana. Esikunnan puheenjohtajaksi on jo aiemmin valittu saksalainen kenraaliluutnantti Klaus Shuwirth. Hän on johtanut Saksan 4. armeijakuntaa. Sotilaskomitean johtajasta on määrä päättää maaliskuussa.
(STT)

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot