Mainos
Mainos

Suomen ainoa meteoriittituho tapahtui vuonna 1971 – putosi kalastusvajan katon läpi nuottalaatikkoon

Vaikka meteoriitit ihmismielissä usein yhdistyvät katastrofielokuvien maailmanlopun jättikappaleisiin, asteroideihin ja komeettoihin, tosielämässä pudonneet kappaleet harvoin aiheuttavat suuria tuhoja.

Entisen tai nykyisen Suomen alueelle tiedetään pudonneen yhteensä 13 meteoriittia. Geologian tutkimuskeskuksen erikoistutkija Kari A. Kinnunen kertoo, että niistä vain yksi on aiheuttanut minkäänlaista tuhoa.

Tuhoa aiheutti 02. elokuuta 1971 Häverölle pudonnut meteoriitti, joka putosi kalastusvajan katon läpi nuottalaatikkoon.

– Muut tunnetut putoamiset ovat aiheuttaneet vain vähäisiä tuhoja maastoon tai jäähän, Kinnunen kertoo.

Tavallisesti ei jää edes jälkeä

Aina putoaminen ei jätä edes kummoista jälkeä maastoon. Kinnusen mukaan geologian tutkimuskeskukselle on vuosien varrella ilmoitettu monenlaisia kuoppia ja jälkiä, joista ei kuitenkaan ole meteoriitteja löydetty.

– Kaikenlaiset vähän oudommat kuopat oletetaan meteoriitin synnyttämiksi – virheellisesti.

Maahan saakka päätyvät meteoriitit tuppaavat olemaan sen verran pieniä, ettei niistä jää edes jälkeä.

– Tavanomaisen kokoinen, nyrkin luokkaa oleva, meteoriitti putoaa vain tömähtäen maahan. Usein se jopa pomppaa synnyttämästään kuopasta pois. Hieman isommat meteoriitit synnyttävät reikämäisen kuopan maaperään tai jäähän, Kinnunen kertoo.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme