Mainos
Mainos

Suomen apteekkijärjestelmä halutaan uusia

Sosiaali- ja terveysministeriö haluaa tehostaa lääkejakelua erityisesti syrjäseuduilla. Ministeriö on tilannut Lääkelaitokselta selvityksen sivuapteekkien ja lääkekaappien kehittämisestä. Itse järjestelmää ei romuteta, vaan lääkekauppa pysyy apteekkien asiana.

- Lääkelaitoksen tehtävänä on miettiä, miten sivuapteekkeja ja lääkekaappeja kehitetään niin, että ympäri Suomea voi helposti saada tarvittavat lääkkeet, kertoo sosiaali- ja terveysministeriön lääkintöneuvos Terhi Hermanson Kauppalehden talousuutisille.

Itse järjestelmää ei aiota muuttaa, vaan lääkekauppa olisi jatkossakin apteekkien asia. Hermansonin mukaan Suomessa aiotaan jatkossakin pitää lääkkeet apteekeissa.

- Emme ole menossa muiden Pohjoismaiden tielle, jossa käsilääkkeitä, itsehoitolääkkeitä myydään kaupoissa.

Esille nousee muun muassa tietotekniikan laaja hyväksikäyttö, silloin puhutaan sähköisestä reseptistä ja internet-kaupankäynnistä tai videoyhteydestä asiakkaan ja farmaseutin välillä. Keinot eivät silti ole välttämättä monimutkaisia. Lääkintöneuvos Hermansonin mielestä sivuapteekki voisi olla vaikka pyörien päällä oleva apteekkiauto, joka liikkuu paikasta toiseen. Autossa ei olisi kaikkia troppeja, mutta sieltä löytyisivät tarpeellisimmat lääkkeet.

Kehityshankkeet saavat kannatusta apteekkarien keskuudessa. Apteekkari Markku Rajaniemi kuitenkin muistuttaa, että toimiva lääkejakelu vaatii myös toimeentulevia apteekkeja. Rajaniemeä harmittaa muun muassa se, että apteekkien ja lääketehtaiden suora yhteistyö katkaistiin pari vuotta sitten.

- Silloin kilpailuviranomainen katsoi, että se on EU-lainsäädännön vastainen, jonka seurauksena se kiellettiin Suomessa. Nyt Euroopassa, muun muassa Saksassa on palattu vanhaan järjestelmään, apteekkari kertoo.

Lääkelaitos valmistelee aptteekkijärjestelmän uudistamisehdotukset syyskuun loppuun mennessä.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme