Mainos
Mainos

Suomen Asem-kokouksen ympärillä kiehuu

Suomessa ensi vuonna järjestettävästä Euroopan ja Aasian maiden Asem-huippukokouksesta on kehkeytymässä skandaali. Kokous jouduttaneen siirtämään pois Tampereelta, koska kaupungilla ei ole tarjota tarvittavaa määrää hotellihuoneita. Myös kokouskustannukset ovat paisumassa aiottua suuremmiksi.

Suomen historian suurimman huippukokouksen, Euroopan ja Aasian maiden Asem-kokouksen, järjestäminen Tampere-talossa on valumassa hiekkaan. Vielä maaliskuussa pääministeri Matti Vanhanen liputti vankasti Tampereen puolesta. Pääministeri Vanhasen mukaan kokouksen pitopaikkaa harkitaankin nyt uudelleen, päätös tehtäneen ensi viikon perjantaina.

On käynyt ilmi, että Tampereella on liian vähän hotellihuoneita. Myös kokouskulut ovat arvioitua korkeammat. Vika ei ole Tampereen kaupungissa, vaan valtioneuvoston laskelmissa.

Suomen EU-puheenjohtajuussihteeristön entinen päällikkö arvioi tammikuussa, että huoneita tarvitaan 1800. Puheenjohtajuussihteeristön uusi päällikkö arvioi tarpeeksi nyt lähes tuhat huonetta enemmän.

Tämä tarkoittaa sitä, että 75 kilometrin säteellä Tampereesta kaikki hotellihuoneet ja myös erilaisten kurssikeskusten majoitustilat pitäisi ottaa kokouskäyttöön. Majoituksen laatu on myös paikoin riittämätöntä.

Kokouskustannukset nousemassa miljoonilla

Myös arviot kokouskustannuksista ovat paisumassa. Valtioneuvosto arvioi tammikuussa kokonaiskuluiksi noin miljoona euroa. Nyt summa on moninkertaistumassa. Lisääntynyt majoitustarve toisi laskuun miljoona euroa lisää. Lisäksi sähköisille tiedotusvälineille tarvittaisiin oma erillinen teltta, jonka lisäkulut olisivat miljoonasta kahteen miljoonaan euroa.

Valtioneuvosto hylkäsi tammikuussa Helsingin noin 4,5 miljoonan euron kuluarvion liian suurena. Tampereen kuluarvio on nyt hiipimässä lähelle Helsinkiä.

Tampere uskoo yhä kokoukseen, eikä ole vielä miettinyt laskun lähettämistä valtiolle, jos tilanne muuttuu.

Helsinki pitää puolestaan Messukeskusta yhä varattuna. Helsingin kaupunki on varannut myös Helsingistä 4500 hotellihuonetta siltä varalta, että huippukokous siirtyisikin Itämeren rannalle.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 11.05.2005)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme