Mainos

Suomen Autokatsastus aiotaan yksityistää

Suomen Autokatsastus Oy aiotaan yksityistää. Hallituksen talouspoliittinen ministerivaliokunta puoltaa asiaa.

-

Hallituksen talouspoliittinen ministerivaliokunta puolsi Suomen Autokatsastus Oy:n myyntiaikeita tänään pidetyssä kokouksessaan. Tarkoitus on, että valtio luopuisi koko yhtiön omistuksesta.

Esitys Suomen Autokatsastuksen myynnistä annettaneen eduskunnalle jo tällä viikolla. Nykyisin valtio omistaa yhtiön sataprosenttisesti. Esityksellä ei ole taloudellisia vaikutuksia ainakaan tässä vaiheessa, sillä kyse on valtuuksista myydä yhtiön osakkeet. Mahdollisesta ostajasta ei ole tietoja.

Liikenne- ja viestintäministeriön ehdotus perustuu alan kilpailutilanteeseen. Katsastus avattiin kilpailulle vuoden 1994 alusta, ja kilpailun avaamisen katsotaan synnyttäneen toimivat markkinat. Palvelujen tarjonta on lisääntynyt ja parantunut.

Ministeriöstä korostetaan, että valtion rooli on toimia lainsäätäjänä ja valvovana viranomaisena. Valtion omistukselle ei ole siten strategisia perusteita.
Ministeriön mukaan ratkaisulla halutaan luoda hyvät edellytykset harjoittaa valtion omistajapolitiikkaa Autokatsastuksessa. Luopumisvaltuuden avulla valtio omistajana voisi entistä paremmin kehittää yhtiötä ja hyödyntää markkinoiden tarjoamia tilaisuuksia.

Markkinaosuus kaksi kolmasosaa

Suomen Autokatsastus on toiminut valtion omistamana osakeyhtiönä vuoden 1996 alusta. Ennen se tunnettiin Autorekisterikeskuksena. Yhtiöllä on 125 kiinteää katsastusasemaa ja kahden kolmasosan markkinaosuus vuosikatsastuksista.

Viime vuoden alustavien tietojen mukaan yhtiön liikevaihto oli noin 57 miljoonaa euroa, liikevoitto viisi miljoonaa euroa ja tulos kolme miljoonaa euroa.
Suomen Autokatsastuksen kanssa kilpailee nykyisin 59 katsastusyritystä. Niillä on yhteensä 66 katsastustoimipaikkaa. Kilpailu on vaikuttanut siihen, ettei yhtiöllä ole enää juuri mahdollisuuksia kasvuun kotimaassa. Kilpailu myös vähentää markkinaosuutta. Yhtiö onkin paikoittan joutunut supistamaan toimintaansa. Jokainen katsastusasema on itsenäinen yksikkö, joten toiminnan pitää olla kannattavaa.

Suomen Autokatsastus tähyää myös ulkomaille. Se aloitti kansainvälisen liiketoiminnan Latviassa, jossa yhtiö omistaa paikallisesta katsastusyhtiöstä 48 prosenttia.

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot