Mainos
Mainos

Suomen ensimmäinen kasvojensiirtoleikkaus kesti 21 tuntia – "Suomen parhaat voimat mukana"

Suomen ja Pohjoismaiden ensimmäinen kasvojensiirto kesti kaikkiaan 21 tuntia.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri HUS:in mukaan Töölön sairaalassa toteutettuun toimenpiteeseen osallistui alkuvuodesta 11 kirurgia ja 20 hoitajaa. 

Luovuttajana aivokuollut potilas

HUS:ssa tehty siirto on järjestyksessään 35. koko maailmassa. Ensimmäinen kasvojen kudosten siirto tehtiin vuonna 2005 Ranskassa.

Kasvon kudosten siirto on erittäin laaja ja vaativa kirurginen toimenpide, johon päädytään viimeisenä keinoja, kun potilaan kasvot ovat niin pahoin tuhoutuneet, ettei ole enää käytettävissä muita menetelmiä. Leikkauksessa siirretään aivokuolleen luovuttajan kasvojen kudoksia korvaamaan hoitoa odottavan potilaan kasvoja.

HUS:ssa kasvon kudosten siirron saanut potilas on toipunut tähän saakka suunnitellusti, mutta siirrännäisen toimivuutta ja mahdollista hyljintäreaktiota seurataan tarkoin.

– Tähän on osallistunut alan parhaat voimat, kertoi dosentti, plastiikkakirurgian erikoislääkäri Patrik Lassus HUS:n tiedotustilaisuudessa leikkauksen valmistelusta.

HUS:in mukaan operaatioon valmistautuminen vei vuosia.

– HUS:n kasvon kudosten siirtoryhmä aloitti toimintansa vuonna 2011. Hankkeen kehittämiseen on osallistunut yli 30 lääkäriä usealta eri erikoisalalta (plastiikkakirurgit, suu- ja leukakirurgit, korvalääkärit, elinsiirtokirurgit, sydän- ja thorax-kirurgit, anestesiologit, infektiolääkärit, immunologit, radiologit, psykiatrit, hyljintä- ja ihopatologit) sekä yli 20 muuta asiantuntijaa, kerrotaan HUS:in tiedotteessa.


Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme