Mainos
Mainos

Suomen EU-edustajat eivät aio eduskuntaan

Esimerkiksi europarlamentaarikko Ville Itälä sanoo, että yhden EU-kauden jälkeen ei vielä kannata palata Suomeen.

Suuri enemmistö suomalaisista europarlamentaarikoista ei asetu ehdolle ensi kevään eduskuntavaaleissa.

STT:n selvityksen mukaan ainoastaan keskustan Paavo Väyrynen aikoo asettua ehdokkaaksi Lapin vaalipiirissä. Väyrysen puoluetoveri Anneli Jäätteenmäki pohtii lisäksi asiaa, mutta ei kerro vielä kantaansa.

Jäätteenmäen ilmoitus on keskustan kannalta odotettu, koska hän olisi puolueelleen todennäköinen ääniharava. Jäätteenmäki itse ei anna päätökselleen takarajaa, mutta huomauttaa, että ehdokasasettelu päättyy joka tapauksessa tammikuussa.

Jos Väyrynen valitaan kansanedustajaksi, hänen tilalleen EU-parlamenttiin nousee Samuli Pohjamo.

Itälä: Liian aikaista palata

Ville Itälä

Muut 12 suomalaisedustajaa eivät sen sijaan ole kiinnostuneita siirtymään kotimaan politiikkaan, vaan aikovat jatkaa työtään EU-parlamentissa.

Esimerkiksi kokoomuksen entisen puheenjohtajan Ville Itälän mielestä yhden EU-kauden jälkeen ei vielä kannata palata Suomeen. Hän aikoo asettua ehdolle seuraavissa EU-parlamenttivaaleissa 2009.

- Paluu kotimaahan kiinnostaa jossain vaiheessa, mutta ei vielä, Itälä sanoo.

Hänen mukaansa EU-parlamentissa kannattaa pysyä pidempään kuin yhden kauden, koska samalla kokemus ja osaaminen karttuvat.

Kokoomuksen Piia-Noora Kauppia kyseltiin ehdokkaaksi vilkkaasti, ja hän pohtikin ehdokkuutta suhteellisen vakavasti. Vaaka kallistui kuitenkin EU-parlamentin puolelle.

- Parlamentin vaikutusvalta on kasvanut koko ajan, ja työ tässä talossa on todella antoisaa, Kauppi kommentoi.

Kauppi ei kuitenkaan sulje pois ehdokkuutta myöhemmissä eduskuntavaaleissa.

Kokoomuksen muista edustajista Eija-Riitta Korhola ja Alexander Stubb torjuvat ajatuksen eduskunnasta tiukasti. Vaalit eivät houkuta myöskään keskustan Kyösti Virrankoskea ja Hannu Takkulaa.

SDP:n edustajien Lasse Lehtisen, Riitta Myllerin sekä Reino Paasilinnan pysyminen EU-kuvioissa on odotettua. Yllätys ei ole myöskään, etteivät RKP:n Henrik Lax, vihreiden Satu Hassi tai vasemmistoliiton Esko Seppänen lähde ehdolle.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme