Mainos
Mainos

Suomen EU-maksut voivat moninkertaistua

EU:n puheenjohtajamaa Britannia esittää huomattavia leikkauksia EU-budjettiin verrattuna kesäkuussa kaatuneeseen Luxemburgin budjettiesitykseen. Suomen kannalta budjettineuvotteluista on tulossa vaikeat.

EU:n puheenjohtajamaa Britannia esittää huomattavia leikkauksia EU-budjettiin verrattuna kesäkuussa kaatuneeseen Luxemburgin budjettiesitykseen. EU-budjettiesityksen loppusumma kaudelle 2007-2013 on 846 miljardia euroa. Esitys tarjoaa odotetusti leikkauksia köyhimpien uusien jäsenmaiden saamiin tukiin.

EU:n komission puheenjohtaja Jose Manuel Barroso tyrmäsi Britannian esityksen tuoreeltaan ja pitää sitä epärealistisena.

Suomen nettomaksuosuus EU:lle kasvaa, mutta toistaiseksi ei ole tietoa kuinka paljon. Britannia myös esittää leikkauksia maaseudun kehittämiseen ja aluetukirahoihin. Lopullinen päätös rahoituksesta yritetään saada aikaan tämän kuun puolivälissä järjestettävässä huippukokouksessa.

Maaseututukien menetys lähes 30 miljoonaa euroa

EU otti vappuna 2004 jäsenekseen kymmenen uutta, enimmäkseen köyhää maata. Siitä lähtien on arvuuteltu, paljonko Suomen maksuosuus EU:n kassaan kasvaa.

Laajentumisvuonna 2004 Suomen nettomaksuosuus EU:lle oli noin 90 miljoonaa euroa. Tämä tarkoittaa noin kahtakymmentä euroa jokaista suomalaista kohden. Viime kesänä neuvoteltiin Luxemburgin johdolla mallista, joka olisi viisinkertaistanut Suomen maksuosuuden.

Suomen nettomaksu EU:lle vuodessa

Uusi esitys EU:n budjetista olisi Suomen kannalta vielä kehnompi kuin aiemmin neuvotteluissa esillä ollut malli. Syitä tähän on monia. Britannia esittää ennakkotietojen mukaan esimerkiksi maaseututukien leikkaamista. MTV:n uutisten saamien tietojen mukaan Suomi menettäisi tukirahoja lähes 30 miljoonaa euroa vuodessa.

Viime kesäkuussa neuvottelut päättyivät tuloksettomina, kun Suomi ja neljä muuta maata kaatoivat esityksen. Uusi yritys on edessä ensi viikolla Brysselissä järjestettävässä huippukokouksessa, mutta onnistumisesta ei ole mitään takeita tälläkään kertaa. Esimerkiksi uudet jäsenmaat ovat raivoissaan siitä, että niiden avustuksia leikattaisiin kymmenellä prosentilla.

Vanhanen: Suomi ei valmis hyväksymään huonompaa kokonaisuutta

Pääministeri Matti Vanhanen ei halua ottaa tarkempaa kantaa neuvottelutilanteeseen ennen kuin on ehtinyt tutustua Britannian ehdotukseen.

Vanhanen toteaa kuitenkin, ettei Suomi ole valmis hyväksymään huonompaa kokonaisuutta kuin minkä Suomi viime kesän neuvotteluissa torjui. Silloin nettomaksuosuuden kipurajaksi asetettiin 0,3 prosenttia Suomen bruttokansantuotteesta.

(MTV3-STT)

(Yhdeksän uutiset 05.12.2005)

Katso myös

(Seitsemän uutiset 05.12.2005)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme