Mainos

Suomen ilmastopaneeli suosittaa kaukolämpöä kaupunkeihin

Tutkijoista koostuva Suomen ilmastopaneeli suosittaa kaukolämpöä kaupunkeihin ja ja uusiutuvaa energiaa haja-asutusalueille. Ilmastopaneelin mielestä yhdistetty sähkön ja lämmön tuotanto on kaupungeissa ilmastoystävällisempää kuin ilma- ja maalämpöpumppujen suosiminen.

- Maalämpöpumput ovat hajautetussa energiantuotannossa järkeviä, mutta kaupunkien yhteistuotantolämpöä ei pitäisi ympäristösyistä korvata maalämmöllä, koska sillä ei enää saavuteta hyötyä, sanoo professori Sanna Syri Aalto-yliopistosta.

Suomen ilmastopaneeli julkisti tänään suosituksensa energiantuotannon päästövähennyskeinoiksi. Paneelin mielestä sähkön ja lämmön yhteistuotanto on paljon vähäpäästöisempi tapa tuottaa yhdyskuntien lämmitys kuin yleisesti luullaan.

- Yhteistuotannossa sähköntuotannossa syntyvä lämpö otetaan hyötykäyttöön eli päästömielessä lämmitys tulee lähes ilmaiseksi, muistuttaa Sanna Syri.

Ilmastopaneeli tarkentaa kuitenkin, että fossiilisten polttoaineiden sijaan yhteistuotannossa pitäisi vähitellen lisätä uusiutuvien energianlähteiden - hakkeen, pellettien ja biokaasun - käyttöä.

- Kyllä Suomi voi edelleen luottaa kaukolämpöverkkoihin ja kehittää niitä eteenpäin. Toisin kuin yleisesti luullaan, ne eivät ole este uusiutuvan energian lisäämiselle vaan pikemminkin mahdollistavat sen monipuolisesti, selittää energiatalouden professori Sanna Syri.

Lämpöpumput lisäävät hiilisähkön käyttöä

Maa- ja ilmalämpöpumput lisäävät suuripäästöistä sähkön erillistuotantoa. Yleensä lämpöpumput alimitoitetaan ja kovimpien pakkasten aikaan tarvitaan paljon ulkopuolista lämmitysenergiaa, joka tuotetaan fossiilisilla polttoaineilla.

- Tulevaisuudessa voisi pyrkiä taloudellisilla kannusteilla ohjaamaan siihen suuntaan, että lämpöpumput olisi aina mitoitettu täysteholle, neuvoo Syri.

Ilmastopaneelin mielestä maalämpö soveltuu parhaiten haja-asutusalueille ja kaukolämpöverkon ulkopuolisille alueille.

Ilmastotutkijat puuttuisivat myös sähkön hinnoitteluun.

- Olisi järkevää, että silloin, kun kulutus on korkeimmillaan, lämpö ja sähkö olisivat kalliimpia. Se ohjaisi oikealla tavalla kuluttajia siihen, että kulutusta vähennetään silloin, kun sillä on ympäristölle suurin myönteinen vaikutus, perustelee Syri.

Maaseudulle ilmastopaneeli suosittaa paikallisia energianlähteitä.

- Erityisesti haja-asutusalueilla ne ovat erittäin hyviä ratkaisuja ja edistävät siirtymistä fossiilisista polttoaineista uusiutuviin tai biopohjaisiin tai muuten vähäpäästöisiin polttoaineisiin, sanoo VTT:n tutkimusprofessori Miimu Airaksinen.

Katso täältä, mikä on Suomen ilmastopaneeli.

Katso Päivi Mäki-Petäjän juttu (Seitsemän uutiset 31.1.2013)

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot