Mainos
Mainos

Suomen ilves- ja susikannat jatkavat kasvuaan

Suomen metsissä juoksee tällä hetkellä yli 200 sutta ja 1200 ilvestä.

Suomen ilves- ja susikannat jatkavat kasvuaan. Susien ja ilvesten lukumäärä kasvoi edelleen tänä vuonna, ja niitä on nyt selkeästi enemmän kuin viime vuonna. Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos arvioi, että Suomessa on kesän jälkeen ennen lajien metsästyskautta 190-210 sutta ja 1150-1200 ilvestä.

Maa- ja metsätalousministeriö on vahvistanut suden, ilveksen ja saukon metsästyksen suurimmat sallitut saalismäärät riistanhoitopiireittäin tälle metsästysvuodelle. Määräyksellä ohjataan ko. riistaeläinlajien metsästystä laissa tarkoitetun kestävän käytön periaatteen sekä EU:n luontodirektiivin mukaisesti.

-Metsästystä lisätään kantojen kasvusta huolimatta varsin varovasti, tähdennetään ministeriöstä.

Tarkoituksena on, että suurpetokantojen hoitoa jatketaan hoitosuunnitelmien pohjalta niiden vahvistamisen jälkeen.

Suomen susikannan hoitosuunnitelma lähetettiin laajalle lausuntokierrokselle viikko sitten, ja sen määrä olla valmis ennen vuodenvaihdetta. Ilveskannan hoitosuunnitelman laadinta on käynnissä.

Luonnos susikannan hoitosuunnitelmaksi on lähetetty tiedoksi EU:n komissiolle.

Metsästystä lisätään maltillisesti

Poronhoitoalueella Kainuun riistanhoitopiiri voi myöntää pyyntiluvan neljän suden, Oulun riistanhoitopiiri kahden suden ja Lapin riistanhoitopiiri kahden suden metsästykseen. Viime metsästysvuonna poronhoitoalueen pyyntimäärän yläraja oli yhteensä yhdeksän yksilöä.

Poronhoitoalueen ulkopuolella pyyntilupia voidaan myöntää sudenmetsästykseen ainoastaan vahinkojen estämiseksi Kainuun, Pohjois-Karjalan ja Kymen riistanhoitopiireissä. Muiden riistanhoitopiirien alueilla sudenmetsästystä ei edelleenkään sallita.

Kainuun riistanhoitopiirissä sallitaan metsästettäväksi enintään viisi sutta, Pohjois-Karjalan riistanhoitopiirissä kahdeksan sutta ja Kymen riistanhoitopiirissä yksi susi. Viime metsästysvuonna metsästettäväksi sallittu määrä ko. riistanhoitopiireissä oli yhteensä 15 sutta.

Ilveksiä voidaan metsästää enintään 89 yksilöä. Ilveskannan suotuisa kehitys mahdollistaa aiempaa suuremman pyyntimäärän. Lapin riistanhoitopiirin poronhoitoalueella ainoastaan vahinkoa aiheuttavia yksilöitä saa metsästää. Viime vuonna metsästettäväksi sallittiin 75 ja saaliiksi saatiin 65 ilvestä.

Saukonmetsästys sallitaan aikaisemman käytännön mukaisesti ainoastaan kalan- tai ravunkasvatukselle kasvatusaltaissa aiheutuvan erityisen merkittävän vahingon estämiseksi. Pyyntilupia voidaan myöntää enintään 55 saukon metsästämiseksi.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme