Mainos
Mainos

Suomen ja Britannian väliset lennot sotkeutuivat

Terrorismipidätykset Britanniassa ovat sotkeneet lentosuunnitelmia.

Britanniassa paljastunut terrori-iskusuunnitelma on myöhästyttänyt ja peruuttanut tänään Suomen ja Britannian välisiä lentoja.

Finnair joutui perumaan kello 16 Helsingistä Lontooseen lähtevän vuoronsa sekä paluulennon, joka olisi lähtenyt Lontoosta kello 16 paikallista aikaa. Lisäksi Finnairin ja British Airwaysin yhteislento Helsingistä Lontooseen kello 18 peruutettiin. Päivän aikana yhtiön muut lennot myöhästelivät pahimmillaan neljä tuntia.

Myös Stanstedin kentälle Tampereelta lentävän Ryanairin aamuvuorot myöhästelivät muutaman tunnin. Iltavuoron on tarkoitus lähteä normaalissa aikataulussa.

Suomesta Heathrow'hun lähtevät koneet joutuivat odottamaan lentorajoitusten päättymistä, joka tapahtui iltakuuden jälkeen Suomen aikaa. Finnairin aikataulun mukaan kello 14.05 kohti Lontoota lähtevä vuoro pääsi nousemaan noin kello 18.40.

Aikataulun mukaan 19.30 Lontooseen lähtevä iltalento pääsi matkaan suunnilleen ajallaan. Tästä eteenpäin lentojen uskottiin sujuvan osapuilleen normaalisti.

Finnair yritti pitkään olla perumatta vuorojaan, vaikka suuret yhtiöt British Airways, Lufthansa ja Air France ilmoittivat jo aikaisessa vaiheessa peruvansa lentonsa Britanniaan.

Heathrown terminaali ykköseen lensi Finnairin lisäksi tänään vain kaksi muuta yhtiötä.

Helsingin ja Manchesterin välisiin lentoihin terroriuhka ei ole juurikaan vaikuttanut. Lentomatkustajat eivät ole terroriuutisen kuultuaan juurikaan itse peruneet lentojaan. Finnair on kuitenkin myöntänyt kahden viikon ajan, jonka sisällä mihin tahansa lippuun voi vaihtaa lentopäivämääräänsä Britanniaan.

Yhdysvaltojen lentojen turvatoimet kiristyivät

Terroriuhka Britanniassa on kiristänyt turvatoimia erityisesti käsimatkatavaroiden osalta. Britanniasta jatkoyhteydellä jatkavat voivat ottaa vain matkadokumenttinsa ja lompakkonsa matkustamoon, maahan jäävät voivat ottaa mukaansa myös muut käsimatkatavaransa.

Yhdysvaltoihin lentävien koneiden matkustamoihin ei saa viedä nesteitä tai geelejä, mutta käsimatkatavarat muuten ovat sallittuja. Ainoastaan vauvan äidinmaito tai sen korvike, lapsen mehu sekä välttämättömät lääkkeet sallitaan matkustamoon. Tämä yhdessä tiukentuneen turvatarkastuksen kanssa myöhästytti New Yorkiin suuntaavan koneen lähtöä yli tunnilla.

Supo: Uhkaa Suomea kohtaan ei ole

Suojelupoliisi ei ole ryhtynyt mihinkään toimenpiteisiin tapauksen johdosta.

Supon tietojen mukaan mitään välitöntä uhkaa Suomea kohtaan ei ole, eikä turvallisuustason nostamisesta ole toistaiseksi tehty päätöksiä.

Vanhanen tyytyväinen Britannian tiedotustoimintaan

Matti Vanhanen

Pääministeri Matti Vanhanen sanoo, että EU:n jäsenmaat ovat saaneet Britannialta hyvin tietoa päivän tapahtumista. Vanhasen mukaan on erittäin hyvä, että ainakin osa iskuja suunnitelleista on saatu kiinni.

Yhteydenpito unionin sisällä jatkuu yhä tiiviinä.

-Tämä on ennen muuta poliisialan yhteistyötä koskeva kysymys ja tässä on kyseessä aivan normaali yhteistyö, jota puheenjohtajamaan johdolla harjoitetaan. Luonnollisesti yhteydet ovat tiiviit ja tietoa jaetaan ja otetaan vastaan, Vanhanen toteaa.

Terrorismipidätykset sotkeneet satojen lentosuunnitelmat

Britanniassa paljastunut terrori-iskusuunnitelma on sotkenut satojen suomalaisten ja ulkomaalaisten matkasuunnitelmia tänään Helsinki-Vantaan lentokentällä.

Finnairin ja British Airwaysin Lontoon-matkustajat odottivat iltapäivällä malttamattomina lentoyhtiöiden ilmoitusta lentojen toteutumisesta. Moni epäili, ettei matkaan päästä Heathrow'n sulkemisen takia koko päivänä.

-Kyllä tässä aika epätietoisia ollaan. Tietoa on saatu lähinnä uutisista, minkä lisäksi olen yrittänyt soittaa Seutulaan ja British Airwaysin help lineen. Puhelimet ovat kuitenkin olleet varattuja tai niihin ei vastata, Sirkka Black kertoi.

Osa matkustajista ennakoi lentojen mahdollista peruuntumista ja pyrki siirtämään suosiolla lähtöään toiselle päivälle. Toiset taas suunnittelivat matkan tekoa kiertoteitse esimerkiksi Tukholman kautta.

(MTV3-STT)

LUE MYÖS:

LUE MYÖS:

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme