Mainos
Mainos

Suomen ja Viron välinen sosiaaliturvasopimus voimaan

Suomen ja Viron välinen sosiaaliturvasopimus astuu voimaan ylihuomenna, keskiviikkona. Sopimuksella on merkitystä lähinnä niille, jotka oleskelevat jommassakummassa maassa tai muuttavat asumaan maasta toiseen. Joissakin, lähinnä äkillisissä sairaustapauksissa se koskee myös matkailijoita.

Sopimuksessa on määräyksiä mm. eläkkeistä, lapsilisistä, sairausvakuutuksesta, sairaanhoidosta ja työttömyysturvasta ja työnantajan toiseen maahan lähettämistä työntekijöistä.

Matkailijalle kuuluu kiireellinen hoito

Sairaanhoitomääräysten mukaan matkailija saa tarvittavan hoidon äkillisen sairauden yllättäessä matkalla. Hoitoa ei kuitenkaan saa, jos henkilö on mennyt toiseen maahan nimenomaisena tarkoituksenaan hoidon hankkiminen siellä. Sellaisessa tapauksessa voidaan esimerkiksi Suomessa periä ulkomailla asuvalta hoidosta aiheutuneiden kustannusten suuruinen maksu.

Sopimuksen oikeuttamaa hoitoa haettaessa on esitettävä sairaanhoitotodistus, jonka saa Suomessa Kansaneläkelaitoksen paikallistoimistosta ja Virossa asuinpaikkakunnan sairauskassasta. Tällöin hoidosta peritään sama maksu kuin maassa vakinaisesti asuvalta.

Suomi ja Viro korvaavat toisilleen sairaanhoidosta aiheutuneet kustannukset.

Eläkkeitä maksetaan rajan yli

Sopimuksen perusteella voidaan Virossa asuvalle Suomen tai Viron kansalaiselle myöntää Suomen kansaneläkelainsäädännön mukainen vanhuus- ja perhe-eläke. Sen sijaan työkyvyttömyyseläkkeen rajan yli saannin edellytys on, että se on myönnetty jo ennen Viroon muuttoa. Myös vastaavia Suomen työeläkelainsäädännön mukaisia eläkkeitä voidaan maksaa Virossa asuvalle.

Vastavuoroisesti Viro maksaa eläkejärjestelmänsä mukaisia eläkkeitä Suomessa asuville.
(STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme