Mainos
Mainos

Suomen johto tuomitsee Israelin iskun

Israelin ilmaisku YK:n tukikohtaan surmasi mahdollisesti yhden suomalaisen. Suomi odottaa Israelilta täyttä selvitystä tapahtuneesta.

Tasavallan presidentti Tarja Halonen ja ulkoministeri Erkki Tuomioja ovat tuominneet tuoreeltaan Israelin iskun YK:n tukikohtaan Etelä-Libanonissa.

Halonen sanoo tiedotteessaan Suomen edellyttävän Israelilta täyttä selvitystä tapahtuneesta. Hänen mukaansa Israelin iskulle ei ole mitään oikeutusta.

Tuomioja on kommentoinut Yleisradiolle, että Israel ei näin saavuta sotilaallisia tavoitteitaan. Hän arvioi, että viime aikojen tapahtumat lisäävät painetta konfliktin rauhanomaiseksi ratkaisemiseksi.

Samoilla linjoilla on majuri Torsti Siren maanpuolustuskorkeakoulun strategian laitokselta. Hänen mukaansa isku oli todennäköisesti vahinko.

- En keksi mitään järkevää syytä, miksi Israel tarkoituksella tulittaisi YK:n tukikohtaa, Siren sanoo.

Myös pääesikunnan kansainvälisen osaston rauhanturvasektorin johtaja, komentaja Kimmo Salomaa pitää epätodennäköisenä, että Israelin isku olisi ollut tahallinen.

- Tahallinen isku, jossa menehtyy rauhanturvaajia, olisi Israelille äärimmäisen vahingollinen, Salomaa toteaa.

Sirenin mukaan todennäköisimmin Israel on havainnut YK:n asemien lähellä vastapuolen toimintaa ja yrittänyt häiritä sitä tulella. Tällöin myös YK:n tukikohta on saanut osuman.

Sirenin mukaan virhe on tehty luultavasti tulenjohdossa, sillä Israel on aivan varmasti tiennyt YK:n tukikohdan sijainnin. Tarkempia tietoja tekotavasta ei vielä ole.

Suomalaiset rauhanturvaajat pysyvät alueella

Puolustusvoimien kansainvälisen keskuksen apulaisjohtaja, everstiluutnantti Veli-Matti Rintala kertoo, ettei YK:n tarkkailijoilla ollut mahdollisuutta suojautua hyökkäykseltä.

Tarkkailijat olivat ilmeisesti pommisuojassa aikaisempien ampumavälikohtausten takia. Pommisuojaa ei kuitenkaan ollut tehty sellaista tilannetta varten, että isku kohdistuisi suoraan asemaan.

Puolustusministeri Seppo Kääriäisen mukaan Israelin iskulla ei ole välitöntä vaikutusta Suomen rauhanturvatoimintaan alueella.

- Alueella vielä olevien suomalaisten läsnäolosta ei ole tehty uudelleenarviointeja, Kääriäinen sanoo.

Myöskään erityisiä lisäturvatoimia ei ole suunnitteilla. Kääriäisen mukaan turvatoimet ovat tähän astikin olleet viimeisen päälle, mutta suoraan pommisuojaan osuneessa iskussa nekään eivät riittäneet.

Kääriäisen mukaan tapaus on selvitettävä perusteellisesti.

- Omalta osaltaan tämä surullinen tapaus korostaa nopean tulitauon aikaansaamisen tärkeyttä, toteaa Kääriäinen.

Rauhanturvatehtävissä on menehtynyt 45 suomalaista viimeksi kuluneen 50 vuoden aikana. Suurin osa heistä on kuollut erilaisissa onnettomuuksissa, esimerkiksi liikenteessä. Suorassa toiminnassa henkensä on menettänyt vain muutama.

Vanhanen keskusteli Olmertin kanssa

Pääministeri Matti Vanhanen on keskustellut Israelin pääministerin Ehud Olmertin kanssa puhelimitse. Vanhanen ilmaisi järkytyksensä neljän sotilastarkkailijan hengen vaatineesta Israelin iskusta YK:n asemaan Etelä-Libanonissa. Heidän joukossaan oli tiettävästi myös suomalainen upseeri.

Pääministeri vaati tapahtuneen pikaista tutkimista ja sai Olmertilta vakuuden siitä, että tutkimus suoritetaan perusteellisesti. Pääministeri korosti, ettei iskua voi millään muotoa puolustaa.

Pääministeri Olmert vakuutti, ettei isku ole voinut olla tahallinen ja pyysi välittämään syvät pahoittelunsa suomalaisille.

(MTV3-STT)

Lisää iskusta:

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme