Mainos
Mainos

Suomen konsulaatin rakennushankeesta toraa Pietarissa

Pietarissa Suomen konsulaatin rakennushanketta vastaan on syntynyt kansalaisliike. Vastustajien mukaan rakennus rikkoo rakennussääntöjä. He aikovatkin valittaa konsulaattirakennuksesta aina Euroopan tuomioistuimeen saakka. Suomen konsulaatti ja Pietarin viranomaiset kiistävät väitteet laittomuuksista.

Toimittaja Andrushenko ja kirjailija Jevdogimov ovat Pietarin kirkastuksen aukion asukkaita. He ovat tehneet rikostutkimuspyynnön, käynnistäneet laajan lehtikirjoittelun ja keränneet tuhansia allekirjoituksia sen puolesta, että aukion laidalle suunniteltu Suomen konsulaattirakennus ei saisi rakennuslupaa.

- Rakennushanke loukkaa ympäristön asukkaiden omistusoikeuksia. Lisäksi se rikkoo useita rakennusmääräyksiä, Jevdogimov sanoo.

Konsulaatti nousee vain kahdeksan metrin päähän sen takana olevan kerrostalon julkisivusta. Asukkaiden mukaan rakennusmääräykset ja paloturvallisuus vaativat, että välimatkaa olisi kaksikymmentä metriä. Naapureiden mielestä rakennuttaja Skanska vie myös luvattomasti puolet naapuritalon pihasta rakennusvaiheen ajan. Vastustajien mukaan sääntöjen rikkominen juontaa Pietarin päättäjien lahjottavuudesta.

- Venäjän korruption tuntien suomalaisella osapuolella on hyvät mahdollisuudet saada hanke läpi, Jevdogimov uskoo.

Pietarin pääarkkitehdin Oleg Hartshenkon mukaan konsulaattirakennus noudattaa kaikkia rakennusvaatimuksia. Hanke on läpäissyt jo museoviraston ja arkkitehtikomitean. Nyt on enää jäljellä rakennuslupakäsittely.

- Uskon, että rakennuksen geometria läpäisee asiantuntijatarkastuksen, Hartshenko toteaa.

Jos kansanliike ei onnistukaan estämään hanketta, tulee se varmasti koettelemaan Suomen ulkoministeriötä vielä monilla oikeusjutuilla rakennuksen valmistumisen jälkeenkin.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 02.06.2002).

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme