Mainos
Mainos

Suomen kultavaraston sijainti tarkoin varjeltu salaisuus

Suomen Pankin kultavarasto on pysynyt ennallaan 70-luvun alusta lähtien.

Suomen Pankin viestintäpäällikkö Mika Pösö kertoo, että Suomen Pankin kultavarasto koostuu 49 tonnista kultaa, ja sen tämänhetkinen arvo on noin 1,7 miljardia euroa.

Pösö kertoo MTV3:n 45 minuuttia -ohjelmalle, että syynä kullan pitkäaikaiseen säilöntään on halu tasata markkinoiden mahdolliset vaihtelut.

- Syynä kullan säilöntään on se, että se on poikkeusolojen puskuri, ja sillä taataan myös turva kriisiolojen sattuessa. Kultaa ei ole ollut tarvetta myydä 70-luvun jälkeen pois. Se on osa Suomen Pankin rahoitusvarallisuutta.

Kulta melko riskialtis sijoitus

Suomen Pankin varastoissa voisi olla kultaa vieläkin enemmän. Kun euro otettiin käyttöön, tallettivat kaikki euroon siirtyneet Euroopan keskuspankit 20 prosenttia kultavarannoistaan EKP:n taseeseen.

- Keskuspankit tekevät aina viisivuotisen kultasopimuksen, joka määrää sen, paljonko kultaa tulee markkinoille tarjontamielessä. Kullalla voidaan sitten taas vakauttaa markkinoita, Pösö kertoo.

Pösön mukaan kulta on yksityiselle ihmiselle melko riskialtis sijoituserä. Hänen mukaansa kullan osto- ja myyntihinta voi heitellä hyvinkin paljon.

Suomen Pankin kultavaraston fyysinen sijainti on turvallisuussyistä erittäin salattu.

- Kulta on myös suojattu riittävästi. Suomen Pankissa tiedetään, missä kulta on ja se on hyvä näin, Pösö sanoo.

Katso keskiviikkona kello 20:00 45 minuuttia -ohjelman kultaraportti: Kultakorut rahaksi - kuluttaja heikoilla

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme