Mainos
Mainos

Suomen Kuvalehti: Vasemmiston kapinakaksikko perustaa oman eduskuntaryhmän

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmästä erotettu kaksikko Markus Mustajärvi ja Jyrki Yrttiaho perustavat oman eduskuntaryhmän. Asiasta kertoi ensimmäisenä Suomen Kuvalehti.

Yrttiaho ja Mustajärvi erotettiin hallituksessa istuvan vasemmistoliiton eduskuntaryhmästä, kun kaksikko äänesti uuden hallituksen luottamuslauseäänestyksessä sitä vastaan.

Kun Mustajärvi ja Yrttiaho erotettiin eduskuntaryhmästä, heiltä kysyttiin aikovatko he perustaa oman eduskuntaryhmän. Tuolloin mitään suunnitelmia asiasta ei ollut. Mustajärvi ja Yrttiaho kertovat kesän aikana harkinneensa tilannetta.

- Tässä oli vaihtoehtoja oikeastaan kolme. Ensimmäinen oli sellainen ettei tehdä mitään; meillähän on joka tapauksessa vaaleissa saatu kansanedustajan mandaatti. Toinen vaihtoehto olisi ollut perustaa kaksi yhden miehen eduskuntaryhmää. Tämä vaihtoehto joka nyt sitten toteutuu on yksi yhteinen eduskuntaryhmä, Mustajärvi kertoo.

Raha ratkaisi politiikan ohella

Oman eduskuntaryhmän perustaminen on kannattavaa poliittisten syiden lisäksi myös käytännön syistä. Eduskunnassa jokainen eduskuntaryhmä saa kuukausittain käyttöönsä kansliamäärärahan, joka on suhteessa eduskuntaryhmän kokoon. Määrärahaa ei myönnetä yksittäisille kansanedustajille.

- Se mahdollistaa esimerkiksi omaehtoisen tiedotustoiminnan. Ja se tarkoitta sitä, että meidän poliittinen viestimme ja meidän vaihtoehtomme pääsee paremmin esille. Se nostaa vasemmistolähtöistä EU-kritiikkiä paremmin esille, Mustajärvi luettelee.

Kaksikon mielestä euromaiden tukeminen nykyisellä tavalla ei ole vasemmistoliiton vaalilupausten mukaista. Yrttiaho ja Mustajärvi eivät tunteneet voivansa tehdä isoissa EU-asioissa täydellistä täyskäännöstä vaalien jälkeen, kuten puolueen johto teki.

- Minusta on ihan kauhea tilanne Suomessa, jos EU-kritiikki jää perussuomalaisten varaan kun kuitenkin ylivoimainen enemmistö vasemmistoliiton kannattajista on hyvin EU-kriittisiä. Nykyisellään puoluejohdon ja eduskuntaryhmän kädet ovat hallitusohjelman myötä aika sidotut. Sieltä ei ihan hirveitä irtiottoja tehdä.

Kysyttäessä uuden ryhmän nimeä Mustajärvi intoutuu humoristiseksi.

- Kaikenlaisia spekulointeja on ollut. Ja johan tästä meidän omassa aivoriihessä on syntynyt työnimi rehellinen vasemmisto, jonka lyhenne on sitten aika mielenkiintoinen, Mustajärvi kertoo ja purskahtaa saman tien nauramaan.

Toistaiseksi ryhmä liikkuu nimellä vasemmistoryhmä. Nimi on sama, mikä oli vasemmistoliitosta erotettujen kansanedustajien ryhmällä 1990-luvulla.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme