Mainos
Mainos

"Suomen lähtö Afganistanista olisi katastrofi"

Suomi on Afganistanissa vakauttajana ja kouluttajana, kertoo MTV:n Huomenta Suomessa vieraillut ulkoministeri Alexander Stubb. Suomella on noin 200 sotilastehtävissä olevaa ihmistä, jotka kouluttavat paikallisia sotilaita ja poliiseja.

Ulkoministeri ei näe Afganistanin tilannetta toivottomana.

- Onnistumisen hetkiä on: Bruttokansantuote on tuplaantunut ja kouluissa on kuusi kertaa enemmän ihmisiä tänä paivänä. Naisten oikeudet eivät ole loistavalla tolalla missään nimessä, mutta ne ovat parantuneet Taliban-ajoista. Infrastruktuuri on huomattavasti parempi ja myös turvallisuustilanne on parempi kuin muutama vuosi sitten, Stubb listaa.

- Olen huolestunut Afganistanin tilanteesta - siksi Suomi siellä on. Jos Suomi lähtisi Afganistanista, se olisi katastrofi Afganistanille ja lähialueille.

Afganistanissa on vähän yli 100 000 kansainvälistä sotilasta, joiden vetäytyminen saisi paitsi Afganistanin mutta myös naapurimaat täyteen sekasortoon.

- Ja muistutan myös, että siellähän ollaan Keski-Aasian naapureita, siis Afganistanhan toimii vähän niin kuin kulhonpohjana siinä Keski-Aasian maiden - Kirgistanin, Tadzikistanin, Uzbekistanin, Kazakstanin ja Turkemenistanin alla - eli tässä on myös alueen vakaudesta kysymys, ulkoministeri painottaa.

Katso ulkoministeri Alexander Stubbin haastattelun ensimmäinen osa (Huomenta Suomi 6.10.2009)

Katso ulkoministeri Alexander Stubbin haastattelun toinen osa (Huomenta Suomi 6.10.2009)

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme