Mainos
Mainos

"Suomen lainakustannukset vaarassa nousta"

Epävarma poliittinen tilanne saattaa nostaa Suomen lainakustannuksia, kertoo Sampo Pankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki.

Hänen mukaansa nykyinen tilanne ei ole markkinoiden kannalta hyvän asia. Suomeen on muodostettava toimiva hallitus.

– Tämä tilanne saattaa hidastaa julkisen talouden tasapainottamista. Ja se on velkaantumisen näkökulmasta riski, Kuoppamäki kertoo.

Hän muistuttaa kuitenkin, että Suomen maine velanmaksajana on hyvä.

Kuoppamäen mukaan Suomen lainakorot saattavat nousta jopa prosenttiyksiköllä, jos maamme ajautuu Belgian kaltaiseen tilanteeseen. Belgiassa ei ole ollut hallitusta yli vuoteen.

– En näe tätä kuitenkaan todennäköisenä vaihtoehtona. Uskon, että lähitähtäimellä korot saattavat nousta 0,1-0,2 prosenttia.

OP-Pohjola-ryhmän pääekonomistin Reijo Heiskasen mukaan Suomen luottoluokitus saattaa joutua jopa tarkkailuun, jos maassa ei ole hallitusta syksyllä.

– Jos hallitusta ei saada kasaan ja ensi vuodelle ei pystytä kasaamaan riittävän tarkkaa budjettia, niin kyllä se herättää huomiota, Heiskanen kertoo.

Nordea Pankin pääekonomistin Martti Nybergin mukaan tärkeintä Suomelle on, että finanssipuolesta huolehditaan jatkossakin.

– Mikäli hallitus sitoutuu jatkamaan vastuullista finanssipolitiikkaa, lainakorot pysyvät edelleenkin alhaalla, Nyberg kertoo.

Suomen 5-vuotisen valtionlainan korko oli perjantaina 2,55 prosenttia.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme