Mainos
Mainos

Suomen lintuinfluenssalöydös ei ihmiselle vaarallista

Eläinlääkintä- ja elintarvikelaitos kertoo, että vaaralliset H5- ja H7-virustyypit on rajattu pois lintuinfluenssaepäilystä.

Lintuinfluenssaepäilyn tutkimuksissa on tähän mennessä selvinnyt, ettei virus ole lintuinfluenssaviruksen vaarallista H5- tai H7-alatyyppiä, Eläinlääkintä- ja elintarvikelaitos (Eela) kertoo.

Korkeapatogeeniset eli taudinaiheuttamiskyvyltään korkeat influenssavirukset kuuluvat yleensä H5- tai H7-tyyppeihin.

Laitos muistuttaa, että tutkimukset viruksen tyypittämiseksi ovat keskeneräisiä.

-Vielä ei ole varmistunut, mitä virustyyppiä oululaisista lokeista löytynyt virus on, kertoo virologian tutkimusyksikön johtaja Liisa Sihvonen. Hänen mukaansa yksi osa viruksesta on tutkittu, mutta kokonaan sitä ei ole tutkittu.

Oululaisnäyte on tutkittavana Britanniassa. Eläinlääkintäviranomaiset ovat pitäneet epätodennäköisenä, että virus olisi Kaakkois-Aasiassa levinnyttä ja myös ihmisiin tarttunutta H5N1-virustyyppiä. Suomalaislokeista otetun näytteen on arveltu olevan taudinaiheuttamiskyvyltään alhaista virustyyppiä.

Eelan mukaan Oulussa kuolleiden lokkien kuolinsyynä on ollut nälkiintyminen ja sen vuoksi kehittyneet erilaiset infektiot. Lokeista ei ole laitoksen mukaan löytynyt mitään lintuinfluenssaan viittaavia kudosmuutoksia.

Eela seuraa edelleen aktiivisesti Oulun seudun tautitilannetta. Lääninhallitus on aloittanut laajemman näytteidenoton lähialueen lintutarhoista. Eelan Oulun yksikkö toivoo ihmisiltä ilmoituksia lintujen kuolemista ja sairastumisista, etenkin muiden lintulajien kuin lokkien.

Oulusta oli kerätty viikon alkuun mennessä mennessä lähes 200 lokkia. Eela on alustavasti tutkinut parikymmentä lokkia, jotka ovat kaikki olleet tämänvuotisia yksilöitä.

Ruotsissa tuhansia vesilintuja kuollut

Eelan mukaan myöskään Ruotsin lintukuolemien yhteydessä ei ole ilmennyt mitään lintuinfluenssaan viittaavaa. Ruotsissa Pohjanlahden rannikolta on löydetty suuria määriä kuolleita vesilintuja. Kuolinsyy on ollut epäselvä.

Suurin osa kuolleista linnuista on ollut lokkeja. Niitä on löydetty kuolleena kymmeniätuhansia. Tyypillinen oire on Eelan mukaan ollut keskushermoston häiriöön viittaava halvaantuminen. Bakteriologisissa ja virologisissa tutkimuksissa ei ole kyetty löytämään yhtenäistä selitystä lintukuolemille. Yksittäiset löydökset ovat viitanneet muun muassa botulismiin ja salmonelloosiin.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme