Mainos
Mainos

Suomen luonnonhaittakorvauksiin ei vielä muutoksia

Maa- ja metsätalousministeri Juha Korkeaojan mukaan EU:n komissio on päättänyt tehdä tutkimuksen luonnonhaittakorvauksista, ennen kuin unionin uusi maaseutuasetus tulee voimaan vuonna 2010.

Suomen maatalouden luonnonhaittakorvaukset säilyvät ennallaan ainakin vuoteen 2010 saakka. Maa- ja metsätalousministeri Juha Korkeaojan mukaan hänen Brysselissä käymissään keskusteluissa on sovittu, että vanha järjestelmä säilyy toistaiseksi.

EU:n komissio aikoo tehdä vuoteen 2008 mennessä tutkimuksen luonnonhaittakorvausten tilanteesta. Tutkimuksen pohjalta laaditaan uusi maaseutuasetus, ja sen olisi määrä tulla voimaan vuonna 2010. Korkeaoja on tyytyväinen tulokseen. Ratkaisu on hänen mielestään Suomen kannalta hyväksyttävä.

Korkeaojan mielestä tutkimuksen tekeminen ja objektiivisten yleiseurooppalaisten kriteerien löytäminen koko asiasta vastaa hyvin sitä, mitä mieltä Suomikin on ollut pitkään. Nykyinen järjestelmä, jossa on mitattu vain jokaisen maan sisäisiä eroja, on hänen mielestään vanhentunut. Tarkoituksena on, että kesäkuun maatalousministerikokouksessa juhannuksen alla tehdään lopullinen ratkaisu asiasta.

Sokeripolitiikasta yhä suuri kiista

Jos Korkeaojalla on myönteistä kerrottavaa luonnonhaittakorvauksista, samaa ei voi sanoa sokerista. Komission ja Suomen näkemykset ovat edelleen täysin päinvastaiset.

Suomi on 11 muun jäsenmaan kanssa samassa rintamassa. Komission kanssa käydyissä keskusteluissa Suomi muiden mukana toi esiin vahvasti näkemyksen, että ajatus sokerintuotannon loppumisesta ei voi tulla kyseeseen.

Tuotanto loppuisi erittäin monesta maasta, jos komission kaavailut toteutuvat. Korkeaoja arvelee, että komissio tulee juhannusviikolla esiin hyvin radikaalilla esityksellä.

Komissio hävisi taannoin Maailman kauppajärjestössä WTO:ssa sokerikiistan. WTO:n näkemyksen mukaan komissio tukee sokerin vientiä määräysten vastaisesti. Komissio aikoo esittää EU:n sokeripolitiikan uudistamista WTO:n päätöksen pohjalta.

Komissio kaavailee sokerin hinnan alentamista jopa 40 prosenttia. Esillä olleen mallin mukaan jalostetun sokerin hintaa leikattaisiin 39 prosenttia ja sokerijuurikkaan 42 prosenttia. Aiemmin on puhuttu 33-37 prosentin supistuksista.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme