Mainos
Mainos

Suomen mallia väännetään - SAK:n hallitus koolla huomenna

Työmarkkinajohtajat ovat koko torstain yrittäneet sorvata yhteistä näkemystä niin kutsutusta Suomen mallista, jonka pohjalta tulevia palkkaratkaisuja tehtäisiin. Tavoitteena on saada sopu aikaan vielä tänään.

Palkansaajakeskusjärjestö SAK:n hallitus on kutsuttu ylimääräiseen kokoukseen perjaintai-aamuksi. Hallitus voisi ottaa kantaa keskusjärjestöjen mahdolliseen neuvotteluratkaisuun.

SAK:lla on tarvettaa kokoustaa myös sisäisen tilanteensa takia. Palvelualoja edustava PAM jäi yllättäen keskusjärjestöjen työllä ja tuskalla neuvotteleman kilpailukykysopimuksen ulkopuolelle, mikä uhkaa estää koko sopimuksen synnyn. PAM:n hallitus on koolla seuraavan kerran vasta ensi viikolla.

MTV:n uutisten tietojen mukaan Suomen mallista ei tässä vaiheessa edes yritetä saada aikaan lopullista sopimusta tai lisäpöytäkirjaa kilpailukykysopimukseen, vaan tarkoitus on antaa hallitukselle vastaus jatkoneuvottelujen suuntaviivoista. Vastauksen sanamuodoista on silti käyty ankaraa kädenvääntöä.

Yhteiskuntasopimuksen tai uudelta nimeltään kilpailukykysopimuksen eteenpäinmenolla alkaa olla kiire, sillä sopimus on määrä soveltaa liittokohtaisiin sopimuksiin kesäkuuhun mennessä.

Sovitut heikennykset työehtoihin ovat saaneet muutaman suurenkin SAK:n ammattiliiton jäämään ainakin toistaiseksi sen ulkopuolelle. Elinkeinoelämän keskusliitto puolestaan edellyttää sopimukselta suurempaa kattavuutta ja hallitus haluaisi kytkeä mukaan myös juuri nyt neuvoteltavan uuden sopimismallin. Hallitus toivoo lisäksi kunnianhimoista paikallisen sopimisen kehittämistä.


Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme