Mainos
Mainos

Suomen merikotkakanta vahvistuu

Kotkakanta on vahvistunut 80-luvulta lähtien.

Merikotkien alustavien pesintätietojen mukaan tämän kesän pesintä on onnistunut loistavasti. Maailman Luonnon Säätiön WWF:n merikotkaryhmä on löytänyt yhteensä 140 poikasta eri puolilta maata, lähinnä Turun ja Ahvenanmaan saaristosta ja Merenkurkusta. Viime vuoden 115 poikasta oli siihenastinen ennätys.

Merikotkat levittäytyvät yhä laajemmalle. Asuttuja reviirejä WWF:n ryhmä löysi 150 ja onnistuneita pesintöjä lähes sadasta pesästä. Epäonnistuneissa pesinnöissä löydettiin kuoriutumattomia munia ja munankuoren kappaleita, vain muutama poikanen löydettiin kuolleena. Merikotka oli jo häviämässä Suomen luonnosta 1970-luvun alussa. Ympäristömyrkkyjen vaivaamat kotkat eivät pystyneet tuottamaan lentokykyisiä poikasia. Vapaaehtoistyön pohjalta työskentelevät merikotkaryhmän jäsenet raahasivat tuolloin kotkaluodoille myrkyttömiä possunruhoja kotkien ravinnoksi.

Kohta parikymmentä vuotta jatkunut talviruokinta onkin kasvattanut merikotkien kannan kohtuullisen vahvaksi, mutta myös asenteiden muutos ja lintujen asuinpaikkojen rauhoitus on auttanut kotkia. EU-komission viime vuonna esille ottama talviruokinnan mahdollinen lopettaminen ns. hullun lehmän tautiin ja muihin syihin vedoten ei ole toistaiseksi edennyt.

Merikotka on Suomen suurin lintu, sen siipien kärkiväli voi olla jopa 2,5 metriä. Kotkat pesivät rannikolla ja saaristossa sekä sisämaassa Oulun ja Lapin lääneissä.

(STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme