Mainos
Mainos

Suomen nuorisorikolliset hyvissä käsissä

Suomen nuorisorikollisten tilanne on kansainvälisesti vertailtuna hyvä. Helsingin yliopistossa tehdyn väitöstutkimuksen mukaan Suomella ei ole syytä hävetä, jos nuorten rikosseuraamuksia verrataan Englannin ja Saksan käytäntöihin.

Suomessa nuorten kohdalla turvaudutaan ennemmin lastensuojeluun kuin tuomioistuimiin. Suomessa on alaikäisiä vankeja vain muutamia, kun taas lastensuojelulaitoksiin rikosperusteella sijoitettuja nuoria on arvioiden mukaan noin 150.

Väitöstutkija Matti Marttusen mielestä Suomen tilanne on parempi, koska meillä nuorisorikollisten kouraan ei mätkäistä yksittäistä sakkolappua, vaan lastensuojelu yrittää katsoa nuoren tilannetta kokonaisvaltaisemmin. Tämä on hänen mukaansa linjassa pohjoismaisen hyvinvointivaltion arvojen varaan rakentuvan kriminaalipolitiikan kanssa.

Marttusen mukaan Englannissa keskeisin epäkohta on vapausrangaistusten laaja käyttö, kun Saksassa jaetaan paljon lyhytkestoisia aresteja.

Tutkimuksen aineistona on käytetty muun muassa kotimaisia ja ulkomaisia virallisasiakirjoja sekä tilastoja ja useita empiirisiä aineistoja.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme