Mainos
Mainos

Suomen oloihin sopiva nikkelin jalostusmenetelmä löytymässä

Ratkaisu on bakteeriliuotus, jota tutkitaan parhaillaan Geologian tutkimuskeskuksen Outokummun mineraalilaboratoriossa.

Nikkelin jalostukseen on löytymässä uusi menetelmä, joka alustavien tulosten mukaan näyttäisi mahdollistavan Sotkamon Talvivaarassa sijaitsevien Euroopan suurimpien nikkelivarojen hyödyntämisen. Sotkamon esiintymän ongelmana on nikkelin alhainen pitoisuus. Ratkaisu on bakteeriliuotus, jota tutkitaan parhaillaan Geologian tutkimuskeskuksen Outokummun mineraalilaboratoriossa.

- Siellä on jokaista 100 grammaa kohti noin miljardi bakteeria toiminnassa ja ne aikaansaavat sen, että rikkiä ja rautaa sisältävistä malmimineraaleista saadaan metallit liuotettua, selventää Geologian tutkimuskeskuksen tutkija Mauno Miettinen.

Liuotus toimii 25 asteen pakkasessa

Metallien liuotusta malmista bakteerien avulla käytetään lämpimissä maissa kullan ja kuparin erottelussa. Tämä koe on nyt lupaamassa, että liuotus saadaan toimimaan myös Suomen sääoloissa, ainakin 25 asteen pakkasessa.

- Me halutaan tällä osoittaa ja on jo osoitettu, että prosessi toimii myös talvella, lähtee käyntiin ja toimii, sanoo Talvivaaran Kaivososakeyhtiön toimitusjohtaja Pekka Perä.

Tieto on olennainen Talvivaaran malmion hyödyntämiseksi. Jos liuotus ei toimi, Sotkamon kaivoshankkeen saa unohtaa. Nyt kaivosyhtiöllä on jo kiire kertoa alustavista tuloksista mahdollisille rahoittajille.

- Jos kolmessa vuodessa liukeneminen tapahtuu 90-prosenttisesti, hanke on erittäin kannattava, Perä jatkaa.

Kaivosyhtiö laskee, että varsinainen investointipäätös pystytään tekemään 1,5 vuoden kuluttua. Toteutuessaan kaivos työllistäisi satoja ihmisiä.

Geologian tutkimuskeskuksen Outokummun mineraalilaboratorio on metallien erotusmenetelmien kehittämisessä kansainvälistä huippua. Asiakkaina on sekä kotimaisia että ulkomaisia kaivosyhtiöitä. Kansainvälinen kaivosyhtiö haluaisi löytää menetelmän, jota voitaisiin Lapissa kannattavasti soveltaa.

- Puolitoista vuotta meillä on ollut nyt erittäin paljon kaivospuolella töitä ja erityisesti Suomessa malminetsintäaktiviteetti on erittäin suurta. Paljon on asiakkaita, jotka työskentelevät jalometallien kanssa, mutta sitten on myös tällaisia harvinaisempia maametallia esimerkiksi liittiumia, Suomessa on lupaavia esiintymiä myös siellä, sanoo Geologian tutkimuskeskuksen laboratoriopäällikkö Kauko Ingerttilä.

(MTV3)

(Yhdeksän uutiset 25.04.2005)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme