Mainos
Mainos

Suomen osuus Portugalin tuesta miljardi

Eduskunnan suuri valiokunta ratkaisee Suomen kannan Portugalin-tukipakettiin ensi viikon keskiviikkona.

Suomen osuus Portugalin takauksista on vähän yli miljardi euroa. Tuoreiden arvioiden mukaan Kansainvälinen valuuttarahasto IMF, komissio ja EU:n väliaikainen kriisirahasto tukevat kukin talousvaikeuksiin ajautunutta Portugalia kolmanneksen osuudella. Portugali saa tukea yhteensä 78 miljardia.

Suomen potti jää Kiinan ja Ruotsin väliin - se on vähän pienempi kuin Kiinalla ja vähän suurempi kuin Ruotsilla. Suurimmat takausten antajat ovat Saksa, Ranska, Italia, Espanja ja USA.

Tavoitteena selkeä enemmistö

Kimmo Sasin Portugali-ryhmä oli tänään kuultavana eduskunnan suuressa valiokunnassa. Sasi jatkaa tänään ja tarvittaessa maanantaina neuvotteluja Suomen linjasta eri puolueiden kanssa. Keskusta tosin jättäytyi eilen ulos Portugali-ryhmästä siihen asti, kunnes tulevat hallituspuolueet ovat päässeet tuesta sopuun keskenään.

Sasi oli vielä tänään melko toiveikas, vaikka sovun kariutuminenkin on mahdollista.

- Se on selvää, että kaikkien puolueiden konsensusta tästä ei voida rakentaa. Tässä asiassa on tavoitteena, että saadaan selkeä enemmistö sekä suuressa valiokunnassa että salissa.

Sasin mukaan eduskuntaryhmien kannan täytyy valmistua tiistaina iltapäivällä tai viimeistään keskiviikkona aamulla. Koko Portugali-ryhmä on koolla seuraavan kerran tiistaina.

Tuomioja arvostelee keskustan suhtautumista

Myös suuren valiokunnan puheenjohtaja Erkki Tuomioja pitää kiinni alkuperäisestä aikataulusta, koska valtiovarainministeri Jyrki Katainen on keskiviikkona valiokunnan kuultavana Ecofin-kokouksesta.

– Silloin Euroopan pitää muuttaa aikataulujaan. En usko, että se tapahtuu sen perusteella, että Suomessa poliitikoilla on muita kiireitä.

SDP:n Tuomioja joutui selittämään toimittajille myös Helsingin Sanomien uutista, että sijoittajavastuuta ei ole mahdollista saada Portugalin tukipakettiin. Tuomiojan mukaan sijoittajavastuuta ei ole papereissa ainakaan vielä.

– Kaikki on tietysti mahdollista, jos on poliittista tahtoa, mutta se poliittinen tahto ei Suomessa riitä, vaan pitää olla myös eurooppalaista tahtoa.

Tuomioja kiistää tiukasti olevansa eri linjoilla demarijohdon kanssa sijoittajavastuusta.

Suuren valiokunnan puheenjohtaja arvostelee vanhan hallituksen tapaa hoitaa Portugali-tukea. Piikki kohdistuu erityisesti pääministeriin ja keskustaan. Tuomioja luonnehtii koko prosessia kummalliseksi.

– Ei voi olla niin että vaaliyön jälkeen jotkut nostavat kätensä ylös ja kävelevät pois. Kyllä asioita täytyy hoitaa.

Katso Matti Maunun juttu (Seitsemän uutiset 6.5.2011)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme