Mainos
Mainos

Suomen Pankin Liikanen: Markka on historiaa

Suomen Pankin pääjohtajalla Erkki Liikaselle on selvä vastaus niille, jotka haikailevat markkaa takaisin: markka on historiaa. Euro on hänen mielestään ollut Suomelle hyvä ratkaisu. Hän sanoi lauantaina Ylen Ykkösaamussa, että meillä ei muisteta, kuinka pieni valuutta markka oli. Liioin ei muisteta epävarmuuden aikaa 20 vuotta sitten.

Haikailijoita on Liikasen mielestä kahta tyyppiä. Toiset ajattelevat markkaa nostalgialla. Toiset taas haluavat keikutella nykyjärjestelmää.

– Tähän keikuttamiseen emme lähde, hän vakuutti.

Haastattelussa Liikanen otti kantaa myös kiisteltyyn eläkeasiaan. Hän kannattaa eläkeiän nostoa. Kun ihmiset nykyisin elävät aiempaa pidempään, niin ihmisten pitäisi viettää pidempään myös työelämässä.

Viime vaalikaudella ajatus eläkeiän nostosta kaatui varsinkin SDP:n vastustukseen. On oletettavaa, ettei nykyhallitus ainakaan kovin helposti pysty tekemään vastaavaa esitystä eläkeiän nostosta.

Liikasen mielestä toinen ongelma on kasvanut nuorisotyöttömyys. Hän muistutti, että jos nuorisotyöttömyys venyy, siitä voi jäädä pysyvä jälki.

Kriisi saatava padotuksi

Liikanen toisti jo aiemmin viikolla esittämänsä näkemyksen, että hallituksen on viimeistään maaliskuun kehysriihessä tehtävä tarvittavia ratkaisuja. Tuolloin pitää säästö- ja veroratkaisuissa mennä pidemmälle kuin kesällä hallitusta muodostettaessa.

Tärkeää Liikasen mielestä on, että euroalueen kriisi saadaan padotuksi. Huonompi vaihtoehto olisi, että näin ei käy. Politiikassa tulisi toimia ajoissa, jotta negatiivinen vaihtoehto ei toteutuisi.

– Negatiivinen kierre jatkuu, epäluottamus lisääntyy, mikä johtaisi maailmantalouden taantumaan. Jos näin kävisi, meidän vientimme romahtaisi, kansantuote supistuisi kaksi prosenttia ensi vuonna, työttömyys nousisi yli kymmenen prosentin ja meidän valtionvelkamme ryöstäytyisi, hän luetteli.

Hän ennusti, että jos vielä muutaman kuukauden ajan epävarmuus lisääntyy, silloin siirrytään tämän huonomman vaihtoehdon suuntaan.

Suomen Pankki täytti taannoin 200 vuotta. Sinä aikana Suomi on nähnyt lukemattomia kriisejä. Niistä on aina selvitty.

-– Meillä on nytkin hyvin vaikea kriisi, ja myös tämän läpi tullaan menemään, hän rauhoitti.

(MTV3 - STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme