Mainos
Mainos

Suomen Pankin nimityskierros loppuun käsitelty

Eduskunnan pankkivaltuusto ei esitä toista virkaa Suomen Pankin johtokuntaan.

Suomen Pankin nimitysasia on nyt juridisesti loppuun käsitelty.

Suomen Pankin johtokunnan tämän syksyiselle nimityskierrokselle pantiin tänään piste. Pankkivaltuusto päätti aamupäivällä pitämässään kokouksessa perua voimassa olleen nimitysesityksensä toisen avoimena olleen viran osalta.

Toisen viran täyttö jäi "leijumaan ilmaan", kun tasavallan presidentti nimitti vastoin pankkivaltuuston esitystä Suomen Pankkiin vain yhden uuden johtokunnan jäsenen. Kokousta johtanut pankkivaltuuston varapuheenjohtaja Virpa Puisto kertoi, että pankkivaltuusto oli päätöksessään yksimielinen.

Pankkivaltuuston kuultavana ollut oikeuskansleri Paavo Nikula totesi, että nimitysprosessi on myös juridisesti loppuunkäsitelty. Oikeuskansleri katsoi pankkivaltuustolle toimittamassaan kirjallisessa lausunnossa, että tasavallan presidentti ei ole sidottu pankkivaltuuston kantaan nimitettävien määrän suhteen.

Ei lainvastaista

Nikulan oma johtopäätös on kuitenkin, että oikeinta olisi noudattaa pankkivaltuuston esitystä nimitettävien jäsenten lukumäärästä. Kun ei kuitenkaan ole nimenomaista säännöstä siitä, että esitys nimitettävien johtokunnan jäsenten lukumäärästä on nimittävää viranomaista sitova, lukumäärästä poikkeamista ei voida pitää lainvastaisena.

Nikulan loppupäätelmä on, että johtokunnan jäsenten lukumäärän arviointi kuuluu ensi sijassa pankkivaltuustolle, jonka kautta olennaisessa määrin toteutuu perustuslain säännös, että Suomen Pankki on eduskunnan hoidossa. Tässä arvioinnissa valtuustolla on mahdollisuus käyttää johtokunnalta saatavaa asiantuntijanäkemystä.

Oikeuskanslerin mukaan nimitysmenettelyä koskevien säännösten sisältö ja perustelut eivät kuitenkaan oikeuta päättelemään, että valtuuston esitys johtokunnan jäsenten määrästä olisi oikeudellisesti tasavallan presidenttiä sitova.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme