Mainos
Mainos

Suomen puheenjohtajuuskausi EU:ssa alkaa huomenna

Pääministeri Matti Vanhanen esitteli kansainväliselle lehdistölle tänään Suomen puheenjohtajuuskauden haasteet.

Suomi aikoo huomenna alkavalla puheenjohtajakaudellaan edistää EU:n ja Venäjän suhdetta sekä ratkoa Turkin ja EU:n ongelmia. Tavoitteena on myös tehdä EU:sta hyväksyttävämpi kansalaisten silmissä sekä lisätä EU:n kilpailukykyä.

Puolivuotisen puheenjohtajuuden aikana Suomen edustaja toimii puheenjohtajana yli 3 300:ssa eritasoisessa EU-kokouksessa. Suomessa kokouksia järjestetään noin 130.

EU on kuitenkin jumissa perustuslakikiistassa eikä Suomen kaudeltakaan sen vuoksi odoteta kummempia edistysaskeleita. Suomi itse on ottanut yhdeksi tärkeäksi tehtäväksi EU:n ja Venäjän suhteen lähentämisen.

Pääministeri Matti Vanhanen:

- Me olemme tärkeitä toisillemme. Ehkä jotain kuvaa se, että Suomen puheenjohtajuuskausi taitaa olla ensimmäinen EU:ssa, jossa puheenjohtajamaa on ilmoittanut, että ulkosuhteissa yhtenä prioriteettina on Venäjä. Erityisesti energiapolitiikassa EU ja Venäjä pitää saada strategisiksi kumppaneiksi.

Vanhanen esitteli tänään myös muita Suomen puheenjohtajuuskauden haasteita: laajentumisneuvotteluissa yritetään edetä, kilpailukykyä koitetaan parantaa ja EU:n toimintaa muokata tehokkaammaksi ja avoimemmaksi.

Pääministerin esitystä kuulemaan oli tuotu myös runsaat viisikymmentä eri maiden EU-kirjeenvaihtajaa Brysselistä. Vanhanen selvisi kansainvälisten toimittajien tentistä hyvin, vaikka turvautuikin joissain vastauksissa suomeen tai kysyi englannin kielistä ilmaisua.

- Hän vaikuttaa hyvin suoralta, luotettavalta ja selkeältä puhujalta. Kuten hän sanoi tiedotustilaisuudessa: Mikäli hän ei tiedä vastausta johonkin, hän sanoo sen, kommentoi The Independent -sanomalehden toimittaja Stephen Castle.

Eurooppalaiset toimittajat tapasivat tänään myös muita ministereitä ja elinkeinoelämän vaikuttajia. Huomenna heille esitellään Kotkan saaristoa.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme