Mainos
Mainos

Suomen rauhanturvaajat yhä vaarallisemmissa oloissa

Turvallisuustilanne Suomen kriisinhallintajoukon alueella Afganistanissa on muuttunut viime aikoina yhä vaarallisemmaksi.

Joukon komentajan, everstiluutnantti Ahti Kurvisen mukaan suomalainen rauhanturvajoukko ei ole aiemmin ollut tehtävissä yhtä vaarallisessa paikassa kuin tämän hetken Afganistan.

- Turvallisuustilanne Suomen ja Ruotsin vastuualueella on pahentunut. Kun lähdemme tehtäviin, olemme yhä varovaisempia, Kurvinen sanoo.

Kapinallisten iskut Suomen ja Ruotsin valvonta-alueella Pohjois-Afganistanissa ovat kaksinkertaistuneet. Isaf-joukkoja vastaan on hyökätty seitsemän kertaa kolmen kuukauden sisällä, Svenska Dagbladet -lehti kertoo.

Viimeksi heinäkuun alussa itsemurhapommittaja iski suomalaisjoukkoja vastaan. Pommittaja kuoli epäonnistuneessa iskussa, mutta suomalaissotilaat säästyivät vammoitta.

Suomalaissotilaat eivät toistaiseksi ole joutuneet taistelukosketukseen, mutta Kurvisen mukaan mahdolliseen tulitaisteluun on varauduttu.

- Joukot tietävät tulitaistelun mahdollisuudesta joka kerta, kun lähtevät partioon. Näitä asioita on harjoiteltu.

Sotilaiden fiilis hyvä

Afganistanissa on nyt lähes 200 suomalaista rauhanturvaajaa. Suomi lisäsi joukkojen määrää turvatakseen kuukauden päästä pidettäviä Afganistanin presidentinvaaleja.

Pari viikkoa sitten maahan matkustanut yli 80 sotilaan suomalaisjoukko on ollut toimintavalmiudessa lauantaista saakka. Uudet tulijat ovat ensimmäisissä rauhanturvatehtävissään.

Kurvisen mukaan joukon työmoraali on korkealla.

- Henkinen tila ja fiilis on hyvä.

Osaston on määrä kotiutua presidentinvaalien jälkeen eli noin neljän kuukauden kuluttua. Suomalaisten tukikohta sijaitsee Mazar-e-Sharifin kaupungissa.

Katso Pauli Poutasen juttu (Kymmenen uutiset 20.7.2009)

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot