Mainos
Mainos

Suomen suoja kyberhyökkäyksessä: Vanhoista käyttöjärjestelmistä päästy kuta kuinkin eroon

Viikonvaihteen verkkohyökkäyksen haitat ovat jäämässä pelättyä pienemmiksi. Haittaohjelma on kuitenkin saastuttanut noin 200 000 tietokonetta eri puolilla maailmaa ja paljastanut tietojärjestelmien haavoittuvuuksia.

Britanniassa kansallinen terveydenhuolto on ollut vaikeuksissa, ja maan hallitus on parhaillaan hätäkokouksessa arvioimassa tilannetta.

Britanniassa arviolta joka viides terveydenhuoltoyksikkö sai viikonvaihteessa järjestelmiinsä haittaohjelman. Tuhansia laitteita on pitänyt tutkia yksitellen.

Tietoturva-asiantuntija Juho Ranta Second Nature Securitystä sanoi MTV:n Seitsemän Uutisten haastattelussa, että suurin vaara kybertartunnasta on ohi.

– Varmaa tietoa on varsin niukasti, mutta isoin aalto on saatu tapettua, koska haittaohjelmasta löytyi menetelmä, jolla se voidaan estää, Ranta sanoo.

Hänen mukaansa tartunnan vaara on kuitenkin yhä olemassa niin kauan kun ihmiset ja yritykset eivät päivitä käyttöjärjestelmiään viimeisimpiin versioihin.  

Pohjimmiltaan tapauksissa on kyse siitä, että on käytetty vanhoja käyttöjärjestelmiä, joissa haitta on levinnyt.

– Suomessa on kuitenkin päästy aika lailla vanhasta Windows XP-versiosta eroon, mikä on johtanut siihen, että käyttöjärjestelmiä on voitu pitää paremmin ajan tasalla, eivätkä haittaohjelmat ole päässeet tehokkaasti leviämään, Ranta sanoo.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme