Mainos
Mainos

Suomen suurin kosteikko on valmis

Suomen suurin vesiensuojelukosteikko on otettu tänään käyttöön Tuusulassa.

28 hehtaarin laajuinen Rantamo-Seittelin kosteikko on tärkeä osa Tuusulanjärven puhdistusta ja kunnostusta. Luonnollisen vedenpuhdistamon rakentaminen on kestänyt vuosia

- Kosteikko on rakennettu peltoalueelle. Ennen kuin tämä on ollut maatalouskäytössä, tässä on ollut suoalue eli tämä on luontainen kosteikkopaikka. Se vaikuttaa siihen, miten hienoksi tämä sitten muotoutuu, sanoo Uudenmaan ympäristökeskus limnologi Jaana Marttila.

Kosteikon uskotaan voivan pysäyttää jopa kolmanneksen järveen valuvasta ravinnekuormasta, joten kosteikko toimii luonnollisena vedenpuhdistamona. Se hidastaa veden virtausta ja pidättää itseensä maatalouden ravinteita, kuten typpeä ja fosforia.

Rehevöitynyt ja runsaista sinilevistä kärsinyt Tuusulanjärvi onkin saanut uuden pelastajan.

- Runsas vesikasvillisuus ikään kuin syö kaikki ravinteet, joten levä ei siellä viihdy. Tuusulanjärven tilanne on viimeiset kaksi kesää ollut hyvä eli itse järvelläkään ei ole mitään massiivisia leväesiintymisiä havaittu, Mattila kehuu.

Suomessa on tällä hetkellä 236 kosteikkoa.

Katso Tarja Hakulisen raportti Tuusulasta (Seitsemän uutiset 28.8.2009)

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot