Mainos
Mainos

Suomen suurlähetystöt muuttumassa pienlähetystöiksi

Eilinen uutinen uuden suurlähetystön avaamisesta Kazhakstaniin jää harvinaiseksi. Säästöpaineissa suomalaista lähetystöverkkoa pikemminkin kevennetään kuin kasvatetaan. Vielä nyt Suomella on eniten ulkopoliittisia edustajia Euroopassa, mutta painopiste on siirtymässä Aasiaan. Lähetystöjen rakenne myös kevenee ja diplomaateista tulee moniosaajia.

Ulkoministeri Alexander Stubb ilmoitti eilen uuden lähetystön avaamisesta Kazhakstaniin. Lähetystöjen avaaminen on harvinaista, nykyään uutisoidaan lähetystö-verkon karsimisesta, sillä myös ulkoministeriön pitää säästää kuten muunkin valtionhallinnon. Globaalissa maailmassa edustustojen tehtävät lisääntyvät, mutta käytettävissä oleva raha vähenee.

- Tyypillisesti pienessä edustustossa pitää osata lähes kaikkea. Se on vähän kuin maatilan hoito. Siinä pitää osata kirjanpito, suunnittelu ja sitten pitää osata myös työkalujen käyttö, ulkoasianneuvos Antti Sierla sanoo,

Säästöjä hankitaan lisäämällä yhteistyötä eri tahojen, esimerkiksi FinnPron kanssa, myymällä kiinteistöjä ja vähentämällä edustustojen henkilökuntaa.

Henkilöstöä suunnataan niihin maihin, joissa suomalaiset liikkuvat ja tekevät kauppaa, kuten esimerkiksi Kiinaan ja Intiaan. Painopiste onkin siirtymässä Euroopasta Aasiaan.

Sierla vetää Suomen edustustoverkon muuttumista pohtivaa työryhmää. Mielipiteensä saavat sanoa kaikki ministeriöt, mutta myös Elinkeinoelämän Keskusliitto. Ryhmän pitäisi saada työnsä valmiiksi vuoden loppuun mennessä.

Ulkoasiainhallinnon edustustoverkko sisältää tällä 97 toimipistettä, joista 75 on eri valtioissa sijaitsevaa suurlähetystöä ja 1 suurlähetystöön kuuluva erillinen yksikkö. Lisäksi on mm. 6 pysyvää edustustoa kansainvälisissä järjestöissä ja 7 pääkonsulia. Lisäksi Helsingistä käsin toimii viisi kiertävää suurlähettilästä.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme